Grâu infestat în Timiș! Informația este doar o manevră a samsarilor pentru a scădea prețul?

grau fusarium 1

Informaţia că grâul din câteva judeţe, printre care şi Timişul, ar fi infestat într-un grad ridicat cu ciuperca fusarium a circulat în ultimele zile, dar întrebarea care se pune este dacă avem într-adevăr de-a face cu o problemă reală. În judeţul Bihor, într-adevăr, fusarioza a atacat semnificativ cultura grâului, provocând chiar o scădere însemnată a recoltelor şi prezenţa micozei într-un grad mai mare decât cel normal ar mai fi fost semnalată în Satu-Mare şi Timiş.

CITEȘTE ȘI: Perete prăbuşit în Timişoara! Două victime, o persoană prinsă sub dărâmături. Pompierii intervin de urgenţă

Problema a intrat, de altfel, şi în vizorul autoritzăţilor din Timiş, Prefectura convocându-i deja, la o discuţie lămuritoare pe această temă, pe reprezentanții Direcției Agricole Județene, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și de la Unitatea Fitosanitară.

Concluzia a fost că, într-adevăr, fusarioza s-a făcut simţită ceva mai pregnant în acest an, din cauza condiţiilor climatice, însă situaţia nu este deloc alarmantă. La rândul lor, reprezentanţii fermierilor sugerează că ştirea alarmistă legată de infestarea gravă a grâului timişean cu fusarium nu este altceva decât o cacealma prin care achizitorii ar încerca să coboare preţul.

„Este adevărat că există şi grâu afectat de fusarioză, dar nici pe departe problema nu e atât de serioasă precum o prezintă unii. Avem, de fapt, un grâu de o calitate foarte bună, ba chiar indicii de conţinut proteic şi glutenic sunt excelenţi în acest an. Samsarii, depozitarii şi comercianţii au găsit, însă, un tertip prin care încearcă acum să distorsioneze piaţa grâului. Fusarioza e prezentă, de fapt, în gradul admis pentru grâul panificabil, nefiind nici pe departe atât de mult prezentă precum s-a vehiculat în unele mijloace mass-media. Ştiţi cum se întâmplă? Dacă agricultorul se mulţumeşte cu 52 – 55 de bani pe kilogram, achizitorii nu mai aduc vorba despre fusarioză. Dar, dacă oamenii cer 65 sau 70 de bani pe kilogram, imediat se scoate în faţă, din partea cumpărătorilor, argumentul cu fusarioza care ar afecta calitatea grâului”, opinează Nicolae Oprea, secretarul excecutiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *