Maria Grapini: „Comisia Europeană trebuie să dea socoteală în privința achizițiilor de vaccinuri anti-Covid și să desecretizeze contractele încheiate cu producătorii de vaccinuri!”

Maria Grapini: "Comisia Europeană trebuie să dea socoteală în privința achizițiilor de vaccinuri anti-Covid și să desecretizeze contractele încheiate cu producătorii de vaccinuri!”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, s-a declarat revoltată de faptul că eurodeputații români aparținând PNL, PMP și UDMR, au votat, în PE, un amendament controversat, în favoarea Comisiei Europene și, implicit, a producătorilor de vaccinuri, prin care se cerea scoaterea din propunerea de rezoluție a continuării anchetei Ombudsmanului privind cercetarea și desecretizarea contractelor de achiziții de vaccinuri.

“Din fericire, amendamentul nu a trecut la vot și Comisia Europeană trebuie să dea socoteală!”, a punctat Maria Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, „dacă ar fi trecut amendamentul depus și votat de grupul PPE, ar fi fost șterse din textul rezoluției cuvinte-cheie care, efectiv, ar fi împiedicat ancheta Ombudsmanului european, începută de anul trecut, și totodată ar fi împiedicat desecretizarea tuturor clauzelor din contractele încheiate de Comisia Europeană, prin Președinta Ursula von der Leyen, și producătorii de vaccinuri.

Acest fapt ar fi continuat să contravină dreptului cetățenilor de a fi informați și creează condiții propice pentru dezinformare, astfel alimentând neîncrederea cetățenilor europeni în instituțiile europene.

Dacă acest amendament depus și votat de eurodeputății din PPE, din care fac parte și cei din PNL, PMP și UDMR, ar fi trecut, ar fi reprezentat un atac la valorile fundamentale ale UE.

Este clar, s-a încercat împiedicarea anchetei Ombudsmanului și deculpabilizarea de orice posibilă vină a Comisiei Europene în privința contractelor dubioase încheiate de această instituție europeană și producătorii de vaccinuri împotriva Covid-19.

CITEŞTE ŞI: Rafila: Masca în aer liber nu va mai fi obligatorie după publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial

Redăm, în rândurile următoare, parte importantă care s-ar fi încercat să se scoată de către grupul europarlamentarilor PNL, PMP și UDMR, din textul rezoluției, tocmai pentru a nu mai putea fi trasă la răspundere Comisia Europeană:

[…] <<încurajează Ombudsmanul să își continue anchetele și să solicite Comisiei să publice versiuni necenzurate ale acestor acorduri prealabile de achiziție și acorduri de achiziție; îndeamnă Comisia să asigure transparența deplină a tuturor detaliilor privind activitatea de cercetare și dezvoltare premergătoare creării vaccinurilor împotriva COVID-19 precum și privind achiziționarea și distribuirea acestora, publicând versiunile integrale ale acordurilor prealabile de achiziție și ale acordurilor de achiziție și introducând obligația de a publica toate detaliile contractelor viitoare privind vaccinurile și tehnologiile împotriva COVID-19 ca și condiție pentru viitoare negocieri cu companii farmaceutice; subliniază că orice lipsă de transparență în contextul pandemiei de COVID-19 contravine dreptului cetățenilor de a fi informați și creează condiții propice pentru dezinformare, alimentând neîncrederea>>”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Maria Grapini: „Comisia Europeană trebuie să dea socoteală în privința achizițiilor de vaccinuri anti-Covid și să desecretizeze contractele încheiate cu producătorii de vaccinuri!”

  1. Sa speram ca la urmatoarele alegeri PNL-ul va avea soarta PNT-Cd-ului! Pentru vecie! La fel si USR. Presa a calomniat-o de multe ori pe Grapini, dar datorita ei afla si plebea despre dedesubturile de la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *