Grădina vieneză din Parcul Central, gata la Sfântu` Așteaptă

parcul central 4

S-au împlinit, luna trecută, doi ani de când Parcul Central din Timișoara se află în șantier, iar termenul de finalizare a lucrărilor a trecut, acesta fiind fixat în luna ianuarie a anului în curs.

La ora actuală, parcul – cu o generoasă suprafață verde de peste nouă hectare – se prezintă în fața timișorenilor tot înconjurat de plasă protectoare verde, care a început să dea semne de oboseală, fiind pe alocuri găurită și aruncată aiurea de vânt.

Proiectul de reabilitare a Parcului Central prevedea transformarea acestuia într-o grădină vieneză, arătând foarte inspirat, dar numai pe hârtie, pentru că transpunerea în realitate pare dificil de îndeplinit. Licitația pentru reamenajarea parcului a fost câștigată, în luna mai 2017, de asocierea de firme Lovrintim și Rogera, care s-au angajat să execute lucrarea pentru suma de 6,5 milioane de lei plus TVA, într-un termen stabilit, la vremea respectivă, la un an.

Conform proiectului prezentat de Primăria Timișoara, „conceptul de grădină vieneză este inspirat din ambianța Grădinilor Schönbrunn, fiind în concordanță cu titulatura municipiului Timișoara de Mica Vienă. Sistematizarea actuală a parcului rezonează cu implementarea conceptului propus. Se propune păstrarea sistematizării inițiale a amenajării existente”.

CITEȘTE ȘI: Capitala Culturală Europeană are bugetul asigurat și de la nivel național

Ar fi trebuit executate mai multe lucrări, adică să fie restaurate prin placare cu marmură jardinierele, postamentul și întreaga piațetă a monumentului, stâlpii de la intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană, jardinierele dinspre zona Maria, precum și bazinele existente. Mai trebuia refăcută zona dedicată șahiștilor, iar pergolele din lemn și metal existente urmau să fie desființate, pentru a fi înlocuite cu tuneluri verzi, prin plantarea de aliniamente cu coronament masiv.

Cu alte cuvinte, ar fi trebuit ca Timișoara să se aleagă cu o frumusețe de grădină vieneză, prin care să-ți facă mare plăcere să te plimbi, cu spații verzi ordonate, cu fântâni ornamentale care să încânte privirea și să răcorească aerul.

În loc de această minunăție, avem un parc înconjurat de gard de peste doi ani. După plasa verde se zăresc, într-adevăr, iarbă proaspătă și alei asfaltate, dar cam atât. Printre dalele noi au început să răsară buruieni, intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană arată jalnic, iar băncile au dispărut cu totul, semn că va mai dura până când timișorenii sau oaspeții orașului vor avea ocazia să se bucure de acest parc ultracentral, scos din circuit de atâta vreme, fără ca vreo autoritate să dea semne de agitație că finalizarea lucrărilor întârzie nepermis de mult.

Desigur, scuze există, legate de vreme, de probleme tehnice, dar, poate, la un moment dat, vom avea parte și de un șantier care să înceapă și să se termine la timp, așa cum prevăd contractele încheiate de municipalitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Grădina vieneză din Parcul Central, gata la Sfântu` Așteaptă

  1. Daca termenul de finalizare a trecut si „investitiile” au fost taiate de pe lista, sper ca macar suma exorbitanta din contract va fi respectata. Trebuie sa duca si oamenii aceia ceva la copii, Mercedesurile si BMW-urile nu se intretin asa de ieftin ca un Logan, nu?

  2. Mult prea bland acest articol. Cu Robu nu merge asa, trebuie articole mult mai dure, avand in vedere dispretul de care da dovada fata de cetatenii Timisoarei.

Lasă un răspuns