Gheţar din Suedia, acoperit cu o pânză care l-a protejat de încălzirea globală. „Haina” i-a salvat de la topire aproape 4 metri

ghetar 1

Un material textil folosit pe perioada verii pentru a proteja o parte din gheţarul Helags din nordul Suediei a salvat de la topire cel puţin 3,5 metri din înălţimea acestuia, susțin organizatorilor iniţiativei, prima de acest gen din Scandinavia, relatează Reuters.

Încălzirea globală provoacă micşorarea gheţarilor peste tot în lume. Spre exemplu, gheţarul de pe cel mai înalt munte din Suedia, Kebnekaise, a pierdut doi metri din înălţime doar în ultimul an, mai scrie sursa citată. Experimentul cu materialul textil a fost desfăşurat pe gheţarul Helags, situat pe cel mai înalt munte din Suedia, la sud de Cercul Polar.

„Am acoperit o mică parte a gheţarului cu o pânză de lână şi amidon de porumb doar pentru a vedea dacă putem face ca zăpada şi gheaţa să se topească mai puţin decât în mod normal”, a declarat unul dintre participanţii la proiect, Erik Huss. „Această pânză a protejat de fapt 3,5-4 metri de la topire”, a precizat el.

„Gheţarii sunt cel mai bun indicator al schimbărilor climatice”

Huss, consultant în comunicare licenţiat în glaciologie, care a avut această ideea împreună cu aventurierul suedez Oskar Kihlborg, a notat că gheţarii sunt cel mai bun indicator al schimbărilor climatice. „Ei arată exact cum se schimbă clima şi, de asemenea, ce se poate face pentru protejarea mediului înconjurător”, a declarat el pentru Reuters.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.