Georgică Cornu, reţinut în dosarul de evaziune fiscală de 10 milioane de euro

Omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul şef al PSD Orşova Constantin Popescu au fost reţinuţi după ce au fost audiaţi, joi, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de zece milioane de euro, şeful DGASPC Mehedinţi, Valentin Popescu, fiind cercetat în libertate.

Potrivit unor surse judiciare, în urma audierilor care s-au desfăşurat, joi după-amiază, la sediul Poliţiei Judeţene Mehedinţi, la finalul celor 25 de percheziţii desfăşurate în judeţele Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin şi Arad, au fost reţinute pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, cinci persoane, între care omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul preşedinte al PSD Orşova Constantin Popescu, ambii fiind suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În urma percheziţiilor, au fost audiate în total 15 persoane, dintre care cinci au fost reţinute, restul fiind cercetate în libertate.

Astfel, printre cei audiaţi în dosar se numără fiul lui Constantin Popescu, Valentin Popescu, care deţine funcţia de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, acesta urmând să fie cercetat în stare de libertate, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul mamei fostului preşedinte al CJ Mehedinţi Adrian Duicu. Ana Duicu este administrator al unei societăţi comerciale implicată în dosarul în care anchetatorii susţin că s-au emis facturi fictive în valoare de peste 45 de milioane de euro, prejudiciul adus statului fiind de peste zece milioane de euro.

Cei reţinuţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe mai multe autoturisme de lux ale oamenilor de afaceri implicaţi în dosar, pe sume de bani, atât în numerar, cât şi sub forma unor creanţe, spun sursele judiciare.

Un număr de 25 de percheziţii au avut loc, joi dimineaţă, în patru judeţe, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 10 milioane de euro.

Poliţiştii din Mehedinţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au făcut percheziţii în judeţele Mehedinţi, Arad, Caraş-Severin şi Timiş, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane. Astfel, 17 percheziţii s-au desfăşurat în Mehedinţi – în Drobeta Turnu Severin, Orşova şi Strehaia -, două în judeţul Timiş, cinci în Caraş-Severin şi una în Arad.

„În fapt, în perioada 2008-2014, 32 de persoane, având calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) ai 35 de societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos, în care ar fi fost implicate firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi înregistrat, în contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto etc.) în valoare de peste 45.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10.000.000 de euro”, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.

Conform sursei citate, prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor implicate, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul a două dosare penale aflate în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Judeţene Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns