Gaz, canalizare şi asfaltare într-o comună timişeană

lenauheim 10

În multe dintre localităţile timişene s-a produs o migrare a populaţiei în ţări străine, unde oferta locurilor de muncă a fost decisivă pentru opţiunea românilor.

La fel s-a întâmplat şi la Lenauheim, unde exodul spre Occident a lăsat comuna într-o criză de forţă de muncă fără precedent.

Majoritatea celor plecaţi sunt tineri, plecaţi împreună cu familiile, fapt care explică de ce în Lenauhem numărul copiilor este cu 300 mai mic faţă de anul 1989.

A scăzut masiv inclusiv numărul persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, acum existând doar 20 de astfel de cazuri, dintre care doar 12 sunt apte de muncă.
suciu ilie
Situaţia demografică este, însă, o provocare pentru autorităţile comunei, care sunt conştiente că doar prin asigurarea unor condiţii superioare de locuit poate fi readusă populaţia înapoi.

La Lenauheim, conceptul de bază care sintetizează eforturile administraţiei locale se bazează pe trei elemente: gaz, canalizare şi asfaltare.

Astfel, chiar din aceste zile vor începe lucrările de asfaltare pentru o porţiune de nouă kilometri şi, dacă vremea va fi favorabilă, execuţia va fi finalizată la primăvară.

Apoi, atât în Lenauheim cât şi în celelalte sate aparţinătoare (Grabaţ şi Bulgăruş) se va introduce canalizare, cu staţie de epurare separată pentru fiecare localitate.

Acest lucru este posibil a fi realizat ulterior asfaltării, întrucât cei care au proiectat aceste sate încă în urmă cu 300 de ani au avut grijă să păstreze distanţa necesară pentru a nu fi afectat drumul la eventuale alte lucrări.

„Sperăm ca deranjul provocat de aceste lucrări să nu fie prea mare, iar lumea să înţeleagă că facem canalizarea pentru o perioadă lungă de timp, poate chiar pentru 100 de ani, aşa că e nevoie de ceva temeinic”, spune Ilie Suciu, primarul comunei.

În fine, cel de-al treilea element care completează triada de la Lenauheim este racordarea la gaz de la conducta BRUA, care trece la doar un kilometru de localitate.

„Prin aceste trei obiective, încercăm să ne apropiem de condiţiile de civilizaţie oferite de viaţa de la oraş”, a declarat primarul din Lenauheim.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Gaz, canalizare şi asfaltare într-o comună timişeană

  1. lasa ca vin migrantti musulmani in jermania si sa vezi cum vin acasa ai nostri stia numai un picut doi trei ani si viu napoi pre capate

Lasă un răspuns