Gala „Lăzii cu zestre’’, în Parcul Rozelor

Gala „Lăzii cu zestre’’, în Parcul Rozelor

Gala „Lăzii cu zestre’’, în Parcul Rozelor

În 28 iulie, sărbătorim 103 ani de administrație românească în județul Timiș. Dr. Aurel Cosma, remarcabil om politic și avocat, militant pentru Marea Unire, a devenit, în 28 iulie 1919, primul prefect al județului Timiș – Torontal, care s-a alăturat Regatului României Mari.

CITEȘTE ȘI: Haos pe calea ferată, din cauza vremii. Vagoane transformate în cuptoare, şine blocate din cauza copacilor doborâţi de furtuni

„Vom aduce, tot la 28 iulie, tradițiile autentice românești din tot județul Timiș, prin 13 localități reprezentative pentru patrimoniul timișean, câștigătoare ale Festivalului – Concurs <Lada cu zestre>, ediția a XV-a, în Piaţa Operei unde joi, la ora 18, vom învârti hora bănățeană, așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri.

Apoi vom străbate, cu sunet de torogoate, centrul Timișoarei până în Parcul Rozelor. Aici, la ora 19, vor avea loc spectacolul de gală al Festivalului – concurs <Lada cu zestre> şi festivitatea de decernare a premiilor. .

Ediția a XV-a a Festivaluluiconcurs Lada cu zestre a adunat în calendarul său de evenimente peste 1.000 de artiști din județ, admirați de mii de spectatori. Au fost peste 20 de ore de spectacol folcloric și s-au acordat 372 de premii și 248 de trofee.

În competiție au intrat 39 de localități din județul Timiș, 22 de formații de cântece și dansuri, 63 de recitatori dialectali, 24 de expoziții și 132 de preparate gastronomice la cele două secțiuni ale festivalului: Laureați și Zestrea Timișului.

Marele premiu al acestei ediții a ajuns la Ghiroda, care a acumulat 141 de puncte la clasamentul final pe localități.

La secțiunea Laureați, Premiul I a fost câștigat de Giarmata, cu 87 de puncte, urmată de Premiul II – Făget cu 75 de puncte și Premiul III – Checea cu 69 de puncte. La secțiunea Zestrea Timișului, Premiul I a fost câștigat de Comloșu Mare cu 66 de puncte, Premiul II de Asociația <Junii Timișului> cu 50 de puncte, iar Premiul III a fost câștigat de Găvojdia cu 37 de puncte.

Pe scena din Parcul Rozelor, începând cu ora 19 vor urca 12 formații de cântece și dansuri din județul Timiș, din localitățile Sânnicolau Mare, Stanciova, Ghiroda, Comloşu Mare, Făget, Voiteg, Biled, Niţchidorf, Iecea Mare şi Jimbolia. Spectacolul tradițiilor bănățene va fi întregit de programul prezentat de Ansamblul Profesionist Banatul (dirijor Sebastian Roşca, coregrafia Brânduşa şi Nicolae Stănescu.

Prezintă Felicia Stoian. Vor susţine un recital îndrăgiții interpreți de muzică populară Adrian Stanca şi Ciprian Roman, iar publicul va avea acces liber la toate manifestările’’, transmit organizatorii evenimentului


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *