Gablonţurile, mai scumpe decât aurul. Noi metode de înşelăciune au apărut în Banat

bijuterii

Cum poţi rămâne fără bijuterii? Încercând câteva pleuri sclipitoare. O spun poliţiştii din Reşiţa, vorbind despre noi metode de înşelăciune.

Poate că înşelăciunea cu presupuse bijuterii de aur nu este una de noutate, însă escrocii îşi diversifică în mod continuu metodele de a scoate bani pe seama naivităţii oamenilor de bună credinţă care le cad victime.

CITEŞTE ŞI:
Satul Jupâneşti, gazda singurului târg al olarilor din vestul țării

Poliţiştii avertizează asupra diferitelor scenarii la care se poate recurge:
– unii îşi abordează victimele în spaţii publice, oferind spre vânzare bijuterii de culoare galbenă, din metal nepreţios la preţ de aur, motivând o nevoie urgentă de bani;
– alţii opresc autoturismul în dreptul victimei pentru a cere indicaţii despre cum să ajungă într-un anumit loc al oraşului iar când victima se apropie de uşa autoturismului unul din pasageri o abordează şi se oferă să-i pună la gât un lănţişor din metal galben şi o pereche de cercei, în acelaşi timp înlocuind, pe nesimţite, bijuteriile persoanei abordate;

CITEŞTE ŞI:
O vacanţă ca-n Bora Bora, în România. Proiectul unui om de afaceri din Caraş-Severin: satul plutitor de un milion de euro

– o altă metodă e tot cu maşina oprită în dreptul victimei. Una dintre persoanele dinăuntru îi oferă cadou bijuteriile sale întrucât s-a pocăit şi nu le mai poartă. Însă, înainte de această „pomană“, convinge victima să îi dea propriile bijuterii din aur pe care le împachetează într-o bucată de pânză pentru a le descânta. Profitând de neatenţia victimei, le înlocuieşte cu alte bijuterii din metal comun, învelite într-o bucată de pânză identică, după care escrocii se fac nevăzuţi.

 

CITEŞTE ŞI

VREMEA se încălzeşte. PROGNOZA METEO pentru luni şi marţi

Pentru a nu fi păcăliţi prin aceste metode sau prin altele, oamenii legii recomandă să nu acordaţi prea multă încredere celor care vă abordează pe stradă, mai ales pentru oferte „greu de refuzat“.
Nu de alta dar cumpărarea bijuteriilor se face de la magazine specializate, care garantează şi răspund pentru autenticitatea bunurilor de valoare. Dacă totuşi nu puteţi rezista tentaţiei, propuneţi vânzătorului ambulant să vă însoţească până la un bijutier sau la o casă de amanet autorizată, pentru a verifica autenticitatea bunurilor. De asemenea, nu este indicat să renunţaţi, nici măcar pentru câteva clipe, la bunurile de valoare, pentru a le oferi cuiva care le descântă până rămâne cu ele.

CITEŞTE ŞI:

Noi reguli pentru părinții români plecați în străinătate. Ce amenzi riscă

Cei care se confruntă cu astfel de situaţii, să încerce să reţină cât mai multe detalii despre persoanele care le abordează, despre maşina acestora şi direcţia de deplasare, informaţii care pot ajuta oamenii legii să-i prindă la timp, înainte de a face noi victime, şi să sune la 112 sau să contacteze direct poliţia.

caon.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Gablonţurile, mai scumpe decât aurul. Noi metode de înşelăciune au apărut în Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *