Satul Jupâneşti, gazda singurului târg al olarilor din vestul țării

targ olari

Localitatea Jupâneşti, aparţinătoare oraşului Făget găzduieşte în data de 30 august tradiţionalul „Târg al olarilor”, vizitat anual de locuitori din judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara.

Manifestarea va debuta la ora 10, pe platoul special a­me­najat la ieşirea din sat, cu o expoziţie cu vânzare.

Cei pre­zenţi pot găsi aici di­ver­se obiecte din lut, de la oale pentru sarmale, tăvi pentru frip­tură, vase de apă, far­fu­rii şi multe altele, produse în special de meşterii olari din Jupâneşti.
De la orele 11, pe scena din vecinătatea târgului va avea loc un spec­tacol folcloric în care îşi dau spectacolul interpreţi şi ansambluri din zonă.

”Jupâneştiul are una din­tre cele mai mari tradiţie în olărit dintre satele din ves­tul ţării. Aşteptăm cu drag cât mai mulţi iubitori de frumos, pentru că aici vor fi expuse obiecte din lut ex­trem de interesante. Pro­gra­mul se întinde până în ju­rul orelor 13. Este şi săr­bă­toarea satului, tot acum ţinându-se şi ruga”, ne-a de­clarat Marcel Avram, pri­ma­rul oraşului Făget.
Jupâneştiul se află la 13 ki­lometri de Făget, iar târ­gul de aici se organizează de peste trei decenii. Satul a fost recunoscut în trecut ca principală vatră a olarilor bă­năţeni.

Aproape fiecare gos­podărie avea un cuptor şi o roată de olărit. Astăzi au mai rămas doar doi meşteri.

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Lo­cal Făget, Casa de Cultură şi Centrul pentru Cultură şi Ar­tă Timiş.

redesteptarea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *