Furtuna a trecut, pagubele rămân. Județele Maramureș și Bihor au primit de la guvern de patru ori mai mulți bani decât Timișul

furtuna 13

După ce au apărut foarte repede la Timișoara după furtună, ca să-i vadă lumea că se implică, guvernanții au trecut, la ședința din această săptămână, la alocarea resurselor financiare pentru înlăturarea efectelor calamității abătute asupra vestului țării.

Cu toate că prin Timiș a pătruns furtuna aducătoare de moarte și pagube încă neevaluate, la noi având, probabil, puterea cea mai devastatoare, generozitatea celor de la București nu s-a îndreptat către bănățeni, nici măcar acum, când a venit vorba de furia naturii. Atitudinea nu pare una care să mai mire pe cineva, pentru că ne-am obișnuit cu ea de la parcimonia cu care sunt tratate obiectivele de interes pentru timișeni, care ar trebui finanțate de la bugetul de stat. De asemenea, nu este exclus ca fondurile de la guvern să fie suplimentate în perioada următoare.

Guvernul României a alocat joi județului Timiș fonduri pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuna de duminică, 17 septembrie. Fondurile sunt destinate lucrărilor urgente de reparații de la școlile din Timișoara. Până în prezent au fost finalizate doar evaluările la școlile din Timișoara, două spitale și unitățile Ministerului Afacerilor Interne.

Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să se definitiveze evaluările la școlile din județ, lăcașurile de cult și celelalte instituții publice afectate. În baza acestora, va fi promovată o nouă hotarâre de guvern prin care se vor aloca alte fonduri județului Timiș. Evaluările au început încă din 18 septembrie și continuă, însă din cauza numărului mare de clădiri afectate nu au putut fi finalizate până la ședința de guvern de joi.

 

Ajutoare financiare acordate

Peste 36 de milioane de lei au fost alocate de guvern pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni. Vor fi reparate sau refăcute 16 spitale, 23 de dispensare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, 251 de școli și grădinițe, sedii de poliție, unități de cult. Autoritățile locale din 10 județe vor primi suma de 29,816 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizarea de reparații și refaceri pentru grădinițe, școli, muzee, unități spitalicești și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale.

Suma a fost împărțită astfel: județul Maramureș – 9,468 milioane de lei, județul Bihor – 8,728 milioane de lei, județul Arad – 4,946 milioane de lei, județul Timiș – 2,24 milioane de lei (!), județul Sălaj – 1,634 milioane de lei, județul Cluj – 1,384 milioane de lei, județul Bistrița-Năsăud – 1,055 milioane de lei, județul Hunedoara – 218.000 de lei, județul Caraș-Severin – 137.000 de lei, județul Alba – 6.000 de lei.

Prin aceeași hotărâre de guvern s-au alocat suplimentar 1,585 milioane de lei la bugetul Ministerului Afacerilor Interne și 170.000 de lei la bugetul Ministerului Sănătății, iar bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat cu circa 4,458 milioane, sume ce vor fi folosite pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni.

Banii alocați Ministerului Afacerilor Interne vor fi folosiți pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale inspectoratelor de poliție, inspectorate pentru situații de urgență, ale jandarmeriei, secții de poliție, de pompieri, alte imobile și mijloace tehnice aflate în administrarea acestora.

Pe județe, suma de 1,585 milioane lei alocată suplimentar Ministerului Afacerilor Interne va fi distribuită după cum urmează: 1,109 milioane de lei pentru județul Timiș, 188.000 de lei pentru județul Arad, 109.000 de lei pentru județul Maramureș, 65.700 de lei pentru județul Cluj, 47.000 de lei pentru județul Sălaj, 40.300 de lei pentru județul Bihor, 15.000 de lei pentru județul Alba, 5.000 de lei pentru județul Satu Mare, 4.500 de lei pentru județul Hunedoara și 1.000 de lei pentru județul Bistrița-Năsăud.

Cei 170.000 de lei alocați suplimentar Ministerului Sănătății vor fi utilizați pentru repararea acoperișului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

Deși pare greu de crezut, explicația pentru faptul că județele Maramureș și Bihor au primit de patru ori mai mulți bani decât Timișul, iar vecinii din Arad, de două ori mai mulți ar putea consta și în lentoarea cu care autoritățile de la noi s-au mișcat în evaluarea pagubelor.

 

Solidaritate pentru cei cu venituri mici

O cunoscută rețea de hipermarketuri şi Fundaţia „Pentru Voi” acordă ajutor material nerambursabil pentru repararea locuințelor avariate de furtuna de duminică. Valoarea totală a finanțărilor oferite familiilor afectate de această calamitate este de 500.000 de lei, iar valoarea maximă a unei finanțări acordată pe familie este de 5.000 de lei.

Familiile din judeţele Timiş, Arad sau Hunedoara pot accesa finanţarea nerambursabilă până pe 26 septembrie 2017, dacă îndeplinesc următoarele condiţii de eligibilitate: imobilul afectat să fie în judeţele Timiş, Arad sau Hunedoara; venitul pe membru de familie să nu depăşească 1.000 de lei; afectarea imobilului să fie cauzată de furtuna din 17 septembrie.

Pentru a accesa finanţarea, aplicanţii trebuie să depună, la Fundaţia „Pentru Voi”, un dosar care să cuprindă mai multe acte doveditoare. Pot depune aplicații și familiile care locuiesc în blocuri avariate de furtună, finanțarea acordându-se pentru contribuţia lor la plata lucrării de reparații contractată de asociaţia de proprietari.

Sunt eligibile pentru acordarea de finanțări nerambursabile și serviciile sociale publice sau aparținând ONG-urilor din județele Timiș, Arad și Hunedoara, cu precizarea că o organizaţie poate solicita doar o singură finanţare, indiferent de numărul de servicii sociale pe care le furnizează. Aplicațiile se depun la sediul Fundației „Pentru Voi”, Timișoara, str. Bacalbașa 69-65 A sau online la [email protected].

Asistentele sociale ale fundației au pornit, de ieri, în anchetă socială la primii aplicanți la un grant prin programul „Solidaritate după furtună”, fiind prezente în Timișoara, Deta, Giarmata și Săcălaz.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Furtuna a trecut, pagubele rămân. Județele Maramureș și Bihor au primit de la guvern de patru ori mai mulți bani decât Timișul

  1. Ca un bun cunoscător, Tudose apreciază horinca de Maramureș mai mult decât Traminerul de Recas.
    Gurile rele spun ca a fost primit la Timișoara cu flori de gheata de unde și reacția financiară atât de zgârcită vizavi de județul nostru.

  2. Nu am inteles de ce la televiziune si la radio nu a zis nimeni nimic de Maramures, dar tot judetul a fost extrem de afectat. Padurile au fost rase, iti vine sa plangi, case si scoli descoperite, turnuri de biserici sfaramate, inca nu a venit curentul in multe localitati. Nu functioneaza nici netul, nici telefoanele in multe localitati si pana ieri in jumatate judetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *