Fericiți și mândri fi-vor salariații de mâine

Elanul reformator în materie de obligații fiscale și contribuții sociale se bazează pe câteva măsuri care ar putea fi ușor catalogate ca fiind făcute „de dragul schimbării cu orice preț” a sistemului actual, deși promotorul lor, Partidul Social-Democrat, susține cu totul altceva, respectiv că sunt în favoarea tuturor – a salariaților, a pensionarilor, dar și a angajatorilor.

De mai bine de o lună și jumătate se vorbește cu multă insistență, chiar cu obstinație, despre trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului. Ca urmare a acestei măsuri nivelul lor va scădea de la 39,5 la 35 la sută, iar măsura va fi coroborată cu altele, respectiv cu mărirea salariului brut cu valoarea contribuțiilor datorate de angajator și scăderea impozitului pe salariu, de la 16 la 10 la sută.

Ca orice modificare, și aceasta are un cor de contestatari. Principalul defect care i-a fost reproșat a fost acela că angajatorii privați nu pot fi obligați să mărească automat salariile brute ale angajaților cu contribuțiile sociale ce le revin în prezent și, în consecință, salariile nete vor scădea.

Ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, a susținut în explicații anterioare că nici un salariu net nu va scădea, măsura fiind luată de guvernanți pentru ca salariații să beneficieze astfel, prin creșterea brutului, de o pensie mai mare. Apoi a spus că câștigurile nete actuale vor rămâne neschimbate prin faptul că va fi redefinit salariul brut, în acesta incluzându-se și partea de contribuții ce revenea angajatorului până la data aplicării măsurii.

Recent, liderii marilor centrale sindicale au purtat discuții pe această temă cu reprezentanții guvernului și ai finanțelor. S-a aflat, în urma acestui dialog, că nu toate contribuțiile sociale vor fi trecute în sarcina salariatului, ci numai o parte. Mai precis, fondurile speciale – şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare a salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale – vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului.

Vor fi transferate, de la angajator la angajat, conform unui lider sindical, 20 la sută dintre cele 22,7 la sută contribuţii pentru condiţii normale la care se adaugă cinci puncte procentuale pentru condiții deosebite şi zece procente pentru condiții speciale. În cadrul acestui dialog, ministrul a precizat  că legea prin care se va face acest transfer de obligații va stipula în mod expres şi imperativ faptul că angajatorii sunt obligaţi să crească cu 20 la sută nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuţii sociale de 35 la sută pentru angajat şi un impozit pe salariu de zece la sută.

Ca urmare a acestei măsuri, același reprezentant sindical a susținut că salariile nete vor crește cu circa opt procente, iar în mediul bugetar, unde se va face o majorare cu 25 la sută a salariului brut, cu cinci procente. Probabil că în realitate, cel puțin, la acest moment, adică la nivelul actual al salariilor, va fi cam aceeași Mărie cu altă pălărie. Temerile sindicaliștilor însă se referă la faptul că salariul minim pe economie va fi utilizat și mai mult decât până acum, după aplicarea noilor reglementări.

Elanul reformator în materie de obligații fiscale și contribuții sociale se bazează pe câteva măsuri care ar putea fi ușor catalogate ca fiind făcute „de dragul schimbării cu orice preț” a sistemului actual, deși promotorul lor, Partidul Social-Democrat, susține cu totul altceva, respectiv că sunt în favoarea tuturor – a salariaților, a pensionarilor, dar și a angajatorilor. De mai bine de o lună și jumătate se vorbește cu multă insistență, chiar cu obstinație, despre trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului.

Ca urmare a acestei măsuri nivelul lor va scădea de la 39,5 la 35 la sută, iar măsura va fi coroborată cu altele, respectiv cu mărirea salariului brut cu valoarea contribuțiilor datorate de angajator și scăderea impozitului pe salariu, de la 16 la 10 la sută. Ca orice modificare, și aceasta are un cor de contestatari. Principalul defect care i-a fost reproșat a fost acela că angajatorii privați nu pot fi obligați să mărească automat salariile brute ale angajaților cu contribuțiile sociale ce le revin în prezent și, în consecință, salariile nete vor scădea.

Ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, a susținut în explicații anterioare că nici un salariu net nu va scădea, măsura fiind luată de guvernanți pentru ca salariații să beneficieze astfel, prin creșterea brutului, de o pensie mai mare. Apoi a spus că câștigurile nete actuale vor rămâne neschimbate prin faptul că va fi redefinit salariul brut, în acesta incluzându-se și partea de contribuții ce revenea angajatorului până la data aplicării măsurii. Recent, liderii marilor centrale sindicale au purtat discuții pe această temă cu reprezentanții guvernului și ai finanțelor.

S-a aflat, în urma acestui dialog, că nu toate contribuțiile sociale vor fi trecute în sarcina salariatului, ci numai o parte. Mai precis, fondurile speciale – şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare a salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale – vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului.

Vor fi transferate, de la angajator la angajat, conform unui lider sindical, 20 la sută dintre cele 22,7 la sută contribuţii pentru condiţii normale la care se adaugă cinci puncte procentuale pentru condiții deosebite şi zece procente pentru condiții speciale. În cadrul acestui dialog, ministrul a precizat  că legea prin care se va face acest transfer de obligații va stipula în mod expres şi imperativ faptul că angajatorii sunt obligaţi să crească cu 20 la sută nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuţii sociale de 35 la sută pentru angajat şi un impozit pe salariu de zece la sută.

Ca urmare a acestei măsuri, același reprezentant sindical a susținut că salariile nete vor crește cu circa opt procente, iar în mediul bugetar, unde se va face o majorare cu 25 la sută a salariului brut, cu cinci procente. Probabil că în realitate, cel puțin, la acest moment, adică la nivelul actual al salariilor, va fi cam aceeași Mărie cu altă pălărie. Temerile sindicaliștilor însă se referă la faptul că salariul minim pe economie va fi utilizat și mai mult decât până acum, după aplicarea noilor reglementări.  Ce impact real va avea măsura încă nu se știe.

De aceea, e posibil să urmeze proteste. E de remarcat și faptul că unele dintre ideile „reformatoare” ale PSD din programul de guvernare au bulversat deja economia și bugetul. Altele, la punerea în aplicare, nu se dovedesc chiar atât de fixiste față de cum au fost formulate inițial. De asemenea, pe unele dintre ele coaliția care guvernează le-a amânat ori chiar a renunțat la ele. Așa că… viața e frumoasă! Fericiți și mândri fi-vor salariații de mâine că își vor plăti din câștigul  lor brut toate dările! Pardon, le vor plăti tot angajatorii, ca și până acum.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Fericiți și mândri fi-vor salariații de mâine

  1. Rezultatul actual = 0
    Gaură de 5 mil. în buget si zero Investii. Tot ce vad este o gască de penali la putere ocupati cu Soros, Magharii si DNA

Lasă un răspuns