Funcţionarii publici din Timiş acuză „baronizarea” administraţiei

Peste 1,277 milioane de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în martie 2023

Proiectul Legii salarizării unitare nu este agreat şi de către sindicatele din administraţia publică. Spre deosebire de toate celelalte categorii de bugetari, funcţionarii publici nu ştiu ce salarii vor avea începând din 1 iulie, data intrării în vigoare a actului normativ.

Astfel, dacă, spre exemplu, în sănătate se ştie cât va câştiga un medic sau un asistent, iar în învăţământ au fost anunţate salariile pentru învăţători, profesori sau directori, în administraţia publică nu au fost avansate nici un fel de cifre.

Banii pe care îi vor câştiga funcţionarii publici rămân la latitudinea primarilor şi a consiliilor locale, respectiv a preşedinţilor şi a consiliilor judeţene. Singurul lucru concret este acela că salariile personalului, indiferent că e vorba de referenţi, inspectori sau consilieri, nu pot depăşi indemnizaţia unui viceprimar sau a unui vicepreşedinte de consiliu judeţean.

Tiberiu Negrei„Totul e lăsat la mâna primarilor şi va fi ceva extrem de subiectiv, mai ales că noi mai avem astfel de experienţe. În felul acesta, se pot stabili chiar şi salarii mai mici decât erau înainte. Este foarte periculos să rămâi la discreţia ordonatorului de credite, fără să ai nimic clar stabilit prin lege. Nu suntem de acord cu acest proiect şi vom stabili căile de protest”, a declarat Tiberiu Negrei, liderul sindical al funcţionarilor publici timişeni.

În aceeaşi notă se înscrie şi comunicatul remis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie: „Se încearcă politizarea administraţiei publice locale şi transformarea unităţilor administrativ-teritoriale în adevărate societăţi comerciale, în care primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene sunt patroni, iar consiliile locale şi cele judeţene sunt consilii de administraţie, în paralel cu baronizarea administraţiei. Prevederile referitoare la administraţia publică locală din România au un caracter discriminatoriu şi încalcă principiul stabilităţii funcţiei publice specifice angajaţilor din primării şi consilii judeţene. Singura categorie de angajaţi căruia acest proiect de lege nu-i recunoaşte un drept câştigat este cea a angajaţilor din administraţia publică locală. Solicităm organizarea de către Guvernul României a unor întâlniri cu reprezentanţii organizaţiei noastre pentru corectarea propunerilor din acest proiect de lege, care vin în contradicţie cu aşteptările noastre”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *