Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Ce i-a răspuns primăria?

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Ce i-a răspuns primăria?

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Ce i-a răspuns primăria?

Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie ale anului recent încheiat, timișorenii aflau din postări pe Facebook, din live-uri de la locul faptei ale lui Dominic Fritz și Ruben Lațcău sau din comunicate de presă ale primăriei că administrația plantează copaci pe bandă rulantă, în toate zonele orașului. Motto-ul tuturor acestor anunțuri era unul și același: înverzim Timișoara!

Impresionat de hărnicia edililor, un timișorean care s-a remarcat și în timpul administrației Robu prin consecvența cu care adresa întrebări punctuale primăriei, Lucian Mugur Șerdean, a formulat, în 15 noiembrie 2023, următoarea cerere către PMT: “Vă solicit contractul de amenajare a spațiului verde din sensul giratoriu din Piața Bălcescu. Vă solicit să-mi comunicați ce fel de pomi plantați, prețul acestora și prețul fiecărei operațiuni efectuate, firma sau firmele care se ocupă de această amenajare”.

 

Confidențial, clasificat, protejat

După 27 de zile a primit și răspunsul: “Amenajarea spațiului verde se execută de către SC Barierra System SRL, firma care are în întreținere zona, conform contractului subsecvent de prestări servicii nr.98/03.07.2023, <<Întreținerea și amenajarea parcurilor, scuarurilor, spații verzi, sistemelor de irigare, locurilor de joacă și canisitelor, tăieri de corecție, elegare și defrișarea arborilor din zona II de pe domeniul public al municipiului Timișoara>>. Arborii care se vor planta sunt arbori ornamentali, prețul acestora, cât și a fiecărei operațiuni este cel din oferta financiară a ofertantului câștigător. Aceasta a fost declarată ca fiind confidențială, clasificată sau protejată de un drept de proprietate intelectuală, motiv pentru care, conform art. 57, alin. (4) din Legea 98/2016, nu poate fi pusă la dispoziția dumneavoastră (n.r. – sublinierea ne aparține)”.

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Care a fost răspunsul primăriei?

Între timp, aflând că în întreaga Timișoară urma să se planteze 2.600 de arbori, activistul civic Lucian Mugur Șerdean a recidivat, solicitând primăriei să-i comunice caietul de sarcini care a stat la baza achiziționării copacilor, suma totală alocată proiectului de înverzire a orașului, categoriile de arbori, numărul acestora și prețul pe fiecare categorie în parte, precum și locațiile în care se preconiza a fi plantați.

Și de această dată, cetățeanul în cauză a fost trimis la plimbare de funcționarii primăriei, sub același pretext: “Campania de plantare a arborilor pe domeniul public este în plină desfășurare, ca atare nu vă putem da informații în acest moment. Arborii care se vor planta sunt arbori ornamentali, prețul acestora, cât și al fiecărei operațiuni, este cel din oferta financiară a ofertantului câștigător. Aceasta a fost declarată ca fiind confidențială, clasificată sau protejată de un drept de proprietate intelectuală, motiv pentru care, conform art. 57, alin (4) din Legea nr. 98/2016, nu poate fi pusă la dispoziția dumneavoastră (n.r. – sublinierea ne aparține).

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Care a fost răspunsul primăriei?

 

Cum să fie secrete sumele plătite din bugetul local?!

Ei bine, ambele răspunsuri ale Primăriei Municipiului Timișoara nu sunt altceva decât minciuni instituționale, servite pe bandă rulantă de către administrația Fritz. Asta presupunând că cei doi șefi care au semnat adresele adresate petentului, directorul executiv al Direcției Relații Comunitare, Daniela Tuleu, respectiv secretarul general interimar al PMT, Caius Șuli, nu sunt atât de slab dotați intelectual încât să creadă tâmpeniile înșirate acolo…

Cum să fie prețul copacilor confidențial DUPĂ câștigarea licitației, dragi funcționari plătiți din bani publici?! Chiar nu vă este rușine să semnați așa ceva?

Conform aceluiași alineat 4 din articolul 57 al Legii 98/2016 privind achizițiile publice invocat de cuplul comico-fantezist Tuleu – Șuli, în timpul procedurii de licitație, “Operatorii economici indică şi dovedesc în cuprinsul ofertei care informaţii din propunerea tehnică, elemente din propunerea financiară şi/sau fundamentări/justificări de preţ/cost sunt confidenţiale întrucât sunt: date cu caracter personal, secrete tehnice sau comerciale sau sunt protejate de un drept de proprietate intelectuală”.

Cum ar putea fi vreodată prețurile unor arbori “date cu caracter personal” sau “secrete tehnice sau comerciale”, ori cum ar putea fi protejat costul unui pom de un “drept de proprietate intelectuală”?! Halucinant…

De fapt, ceea ce stipulează acel paragraf din Legea 98/2016 este că, în cadrul unei licitații, orice ofertant poate să își secretizeze, însă doar justificat, cu dovezi, modul de formare a prețului, nu că firma câștigătoare a licitației poate să țină ascuns prețul cu care și-a vândut bunurile și/sau serviciile către autoritatea contractantă, în cazul de față, PMT!

 

Ce s-a întâmplat cu confidențialitatea?

Dacă nu v-au convins argumentele noastre, nu-i nici o problemă, lucrăm în continuare cu materialul clientului: în decembrie 2021, jurnaliștii de la www.stiridetimisoara.ro publicau un articol având ca subiect… prețul arborilor plantați în acea perioadă de administrația Fritz, articol din care cităm următorul fragment: „Arborii despre care vorbește primarul Dominic Fritz au fost cumpărați de firmele care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din oraș, cu excepția zonei centrale, unde e <<șefă>> Horticultura.

Este vorba despre Rogera Prest Com SRL – Rogera SRL, în zonele I și III, respectiv Barierra System SRL – Green City Andliv SRL, pentru zona II. <<Vorbim despre un total de aproape 120 de arbori cu diametru de cel puțin 30 cm, specii autohtone care se pot adapta ușor la climatul zonei. Prețul mediu al unui astfel de arbore este de circa 330 de lei, aceștia fiind achiziționați de firmele respective de la furnizorii lor.

Costul este mult mai mic decât, de exemplu, cel pentru palmierii achiziționați de fosta administrație, care au costat 146 de euro bucata, fără a pune la socoteală și întreținerea și mutarea și depozitarea lor>>, au transmis, la solicitarea stiridetimisoara.ro, cei de la PMT. Speciile achiziționate sunt, printre altele, arbori de gumă, stejari roșii, salcâmi, tei argintii sau pini de pădure.

La prețul de achiziție pentru fiecare arbore se adaugă cel de întreținere (udare), pe o perioadă de doi ani. <<Costul mediu per udare este în jur de 5 lei/arbore, cerința noastră fiind ca aceștia să fie udați de cel puțin 140 de ori în următorii 2 ani>>, mai spun reprezentanții PMT. Una peste alta, arborii au costat aproape 40.000 lei, iar udarea lor va costa 84.000 lei. În doi ani”.

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Care a fost răspunsul primăriei?

Hopaaaa… Păi cum rămâne cum “oferta financiară a ofertantului câștigător”, care „a fost declarată ca fiind confidențială, clasificată sau protejată de un drept de proprietate intelectuală” și, ca atare, nu poate fi pusă la dispoziția petentului?! Toate firmele enumerate în articolul de presă din decembrie 2021 se ocupă, în continuare, și de înverzirea Timișoarei, nu s-a schimbat absolut nimic în ultimii doi ani, doar minciuna din primăria cu pereți de sticlă a ajuns la cote antologice.

Culmea este că, fix în timp ce mincinoșii de serviciu Tuleu și Șuli își băteau joc de un cetățean al Timișoarei, viceprimarul Ruben Lațcău n-avea nici o problemă în a “deconspira” așa-zisul secret comercial: la postarea sa, din 15 decembrie 2023, de pe pagina personală de Facebook, referitoare la înverzirea orașului, lui Lațcău i s-a pus întrebarea “Care este prețul plătit pentru o bucată de arbore de acest fel, la 4 metri înălțime?”, iar răspunsul numărului doi din PMT a fost prompt: “400 RON”.

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Care a fost răspunsul primăriei?

 

Robu și Cojan, Fritz și Șuli

Apropo de Caius Șuli: în august, domnul în cauză va împlini 5 (cinci!) ani de interimat în funcția de secretar general al Primăriei Municipiului Timișoara, o poziție extrem de importantă, din care avizează proiectele de hotărâri și contrasemnează pentru legalitate dispozițiile primarului și hotărârile consiliului local.

În cei trei ani și câteva luni de mandat, Dominic Fritz a organizat un singur concurs pentru ocuparea funcției de secretar general, în martie 2021, concurs la care Caius Șuli s-a înscris, dar nu s-a mai prezentat la prima probă, iar după acest episod de teatru absurd, omul și-a reluat… interimatul. De-atunci s-au mai organizat zeci de concursuri în primărie, s-au inventat inclusiv posturi unice, încălcându-se interdicția angajărilor în sistemul bugetar, doar de postul veșnicului interimar Șuli a “uitat” mereu domnul primar Fritz. Motivul este evident: un secretar general interimar, a cărui funcție depinde de pixul primarului, va fi mult mai ușor de manevrat de către acesta din urmă, orice emoție legată de neavizarea sau de nesemnarea pentru legalitate a vreunei dispoziții sau a unei HCL fiind exclusă din start…

Cu ce se deosebește Fritz de Robu la faza asta?! Robu l-a ținut șef interimar la Poliția Locală aproape șapte ani pe Dorel Cojan, iar Caius Șuli va cumula peste cinci ani de interimat ca secretar general la finele mandatului lui Fritz, în condițiile în care, în ambele cazuri, perioada legală de exercitare temporară a funcției publice de conducere era de șase luni.

Că dublul standard se simte ca acasă în USR nu mai este de mult o noutate, dar ne face plăcere să redăm încă o dată un citat provenind de la “oamenii noi din politică”: “Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct, prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de <<pixul politic>> (n.r. – pagina de Facebook a USR Arad, 2 iulie 2021)”. Hei, dar când “pixul politic” e în mâna vreunui userist, interimatul perpetuu al obedienților este exact ce trebuie, nu?

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Care a fost răspunsul primăriei?

 

Fritz: “Plantăm peste 20 de copaci”. Adică… 21

Dar destul cu acest ton grav, haideți mai bine să ne distrăm cu primarul nostru, care, astă-toamnă, în timp ce strângea voinicește tulpina unui pom în sensul giratoriu din Piața Bălcescu, își anunța cu bucurie în voce urmăritorii că “acum plantăm din nou peste 20 de copaci”, iar extraordinara veste a atras după sine 5.600 de like-uri și inimioare. Omul îi lăsa pe cititorii postării și/sau privitorii live-ului să înțeleagă că, fiind vorba de atât de mulți arbori, le-a pierdut la un moment dat șirul, oprindu-se la 20 și de-acolo fără număr, fără număr…

Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Care a fost răspunsul primăriei?

De fapt, absolventul de științe politice Dominic Fritz scosese din arsenal una dintre tehnicile lui de manipulare cu care-i duce de nas pe creduli. “Peste 20 de copaci” nu înseamnă nici 40, nici măcar 30, ci fix 21 de copaci…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

18 thoughts on “Fritz și Lațcău se laudă că înverzesc Timișoara, iar un cetățean a fost curios să afle cât costă copacii și plantarea lor. Ce i-a răspuns primăria?

 1. Domnule Serdean, vă rog să-mi permiteți să vă sugerez continuarea demersurilor dumneavoastră cu o ,,reclamație administrativă” împotriva funcționarilor publici implicați în emiterea răspunsului ofensator la solicitarea dumneavoastră, in baza Legii nr.544/2001.

  1. Am facut mai multe cereri in acest sens si am primit aceleasi raspunsuri. Daca intrati pe Facebook si tiktok pe contul lucianmugurserdean o sa aflati tot mai multe activitati infractionale ale administratiei locale.

 2. a fost specificat clar de la inceput:

  1. „transparenta nu e negociabila”. daca voi ati inteles ca asta inseamna altceva decat ca nu va fi niciun fel de transparenta… aia se numeste „wishful thinking” (gandire deziderativa)

  2.primarie de sticla
  da, de sticla… facuta cioburi toata adica, ce mai vreti?

  #revolutia bunei guvernari!😂🤣😂🤪

  #🤪

 3. Aruncam cu bani ca sa luam ochii viitorilor votanti. Dar sumele sunt confidentiale ca deh, nu tre sa stie tot prostul cati bani se spala. Facem curatenie in primarie ca niste adevarati justitiari ca nah, cand vin alegerile vedem amgajarile frauduloase, pina acum n am vazut nimic. E doar praf in ochi pt cine chiar ii crede si il va vota pe asta din nou

  1. Zic sa multumim si celor care au avut multa multa alta treaba in ziua votului… ca prezenta a fost cam o treime….

   #🤪

  2. Ai dreptate Cristina, am fost unul din cei pacaliti. In final unul dintre cei nenorociti. Dar sa stii, lumea s-a mai desteptat din mirajul nemtesc de rahat care a facut rau Timisoarei si Romaniei. Sunt convins si TREBUIE ca anul acesta sa facem BINE!

 4. Cu acesti friti si latcai murim ingropati in datorii si lucrari incepute de-a valma si cu firme de doi bani, firme de care nu a auzit decat useristii. Tineri, sper ca v-ati deșteptat si voisi ne iertați de asa urechisti corupti pana in seva lor

 5. Cred ca si noi cetatenii Timisoarei trebuie sa ne rezervam dreptul de a nu mai plati impozitele, sa mai ramana si administratia Fritz fara bani ca prea isi bat joc de noi.Sa mearga sa isi faca campania electorala in CS, MH ,DJ ,GJ si HD ca de noi isi bate joc cum vrea el.Astia vin la noi in oras folosec
  , distrug nu platesc nici un impozit pe masini, parcheaza in parcarile blocurilor si ne rad in nas
  Aa.. si inca ceva . Cum este posibil ca Boltul , Uber sa ofere servicii de taxi cu masini inscrise in alte jud . decat TM ? Polueaza aici si platesc dincolo?

  1. Mai Ioane, TM nu inseamna Timisoara, ci Timis. Ai ceva si impotriva celor ce locuiesc in Mosnita, Giroc, Sacalaz, Giarmata, Ghiroda etc? Ca si aia iti folosesc infrastructura „ta”.

   Cat despre cei care au venit din alte parti… pai sunt cam jumatate din locuitorii Timisoarei😂 In loc sa te gandesti ca astia cotizeaza din greu la bugetul local prin impozitul pe venit, prin TVA(doara aici isi fac cumparaturile) grija ta cea mare sunt cei cativa care stau in chirie(deci cotizeaza prin impozitul pe chirie de 10 ori mai mult decat nimicul ala de impozit pe masina) ori cateva mii(?) de studenti cu masina cumparata de parinti?

   De-aia merge prost in Timisoara, ca toate administratiile au avut grija sa indice ca vinovat de serviciu pe cei care au venit din alte parti si invart economia de-aici si nu din orasele/satele de unde au venit. Cum sa fie lasat „cetateanul” sa vada adevaratii vinovati adica administratia slaba sau dezastruoasa in cazul frigz? Pai amenda colderm de exemplu e din cauza „imigrantilor”? sau dezastrul de la stpt? sau faptul ca nu se coseste iarba si nu se curata strazile? sau faptul ca se fac „studii” peste „studii”, ori ca se dau proiecte prin incredintare directa? etc etc Intelegi mai Ioane ca mergi dupa o fenta de doi lei care mizeaza pe xenofobie si frustrare?

   #🤪

 6. Un străin venit la noi a reușit să ne comande.
  În tara noastra, ne comanda străinii.Am ajuns „”sclavii străinilor.
  Cum altii nu ne vor în țărilor lor,nici noi nu ar trebui să i lăsăm la noi.

 7. Salut antivrajeala.Pe tine ori nu te duce ludaiul ori esti juvete. Normal, Tm nu inseamna Timisoara asa dupa cum spui tu. Sa stii ca si noi banatenii cotizam la fel cu impozitele pe venit, dar sa stii ca aceste taxe nu merg direct la bugetul local dupa cum te lauzi tu , asa ca ciocul mai mic.

  1. salut gogule, tin sa precizez ca eu am cap. daca e si cazul tau, mai citeste ce-am scris pana intelegi, n-am scris nicaieri ca se duc „direct” , nici „indirect”. ai codul fiscal pe net, spor la citit, vezi acolo tot ce te-ar interesa. ba ai chiar si bugetul TM-soarei😁🤪. am zis ca chiriasii cotizeaza mai mult la bugetul local prin chiria platita, si am dreptate. in masura in care „ne-juvetii”🤪 sunt cinstiti si isi declara veniturile din chirii(ceea ce ma gandesc ca e cazul la marea majoritate, nu? nu???). si nu amesteca impozitul pe venit cu „taxele” ca te faci de ras. bine ca n-ai amestecat si accizele. iar placa asta cu „inmatricularea” pe „TM-soara”🤪 e folosita de toti frustratii xenofobi ca atat ii duce ludaia. cat despre mentalitatea nazista cu „superioritatea” de tip „fruncea”… acolo e si problema: altii sunt de vina(cum au fost si pe vremea lu hitler, niste unii ‘inferiori’ rasei ariene.) cu asa mentalitati-ludaitati se incearca doar deresponsabilizarea individului redus intelectual si/sau emotional si a administratiei incompetente. „dezbina si stapaneste”, dar pe tine ceva te impiedica sa intelegi acest concept. „huuo ailalti” intr-adevar denota ludaie. si nici macar coapta.

   #🤪

  2. ps: „ciocu mic”😂🤣😂🤪
   ce vrea sa insemne asta? ceva valoare oiropeana cred ca, bravo! esti bun de minim comisar oiropean daca nu chiar sa iei locul ursulei!

   #🤪

  3. pps: daca totusi nu reusesti sa fii sef la comisia oiropeana, incearca sa devii „moderator” la niste „ziare” online, am eu cateva in minte unde cred ca te-ai potrivi, au acolo mare grija sa „modereze” orice nu convine „politicii” ziarului dar publica toate mizeriile de comentarii xenofobe ale unor frustrati ratati ba chiar si injurii grosolane ceea ce denota desigur respectarea „libertatii de exprimare” dupa mintea lor puțina (t….ro, o…t….ro…) .

   #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *