Fritz se proclamă ctitor de cultură și sport cum Timișoara n-a mai pomenit

Traseul Revoluției a primit o finanțare prin PNRR de 4,5 milioane de euro! Mesajul lui Dominic Fritz

Cine n-a trăit în Timișoara sau n-a vizitat orașul și nici n-a citit vreodată ceva despre el ar putea crede că pe-aici domnea închistarea față de multiculturalitate și diversitate de s-ar lua după primar. Zău, chiar așa o urbe obscurantistă și opacă la viața comunitară ”dinamică și incluzivă” era capitala Banatului înainte de descălecarea lui Dominic Samuel Fritz la primărie?

CITEȘTE ȘI: Rusia face exerciții cu tancuri la granița cu Ucraina. „Tobele războiului bat cu putere” – diplomat american

După spusele dumnealui, se pare că da. Tot în opinia edilului-șef userist, folclorul bănățean pare a fi prăfuit și demn de-a fi amestecat cu muzica de discotecă pentru deschiderea la minte a bănățeanului prea coțopenit în tradiții.

Disco-folclor și teatru pentru un altfel de public

”Cum investești în creșterea calității vieții în Timișoara și construirea unei comunități dinamice și incluzive? Cum arată dansul tradițional din Banat când îl remixezi cu elemente de dans contemporan? Dansatorii de la Ansamblul Timişul și tinerii de la Edelweiss Deta au îmbinat în această toamnă pașii dansurilor folclorice cu ritmul contemporan, oferind tradițiilor forme actuale, ca parte a proiectului Remix ID”, zice Fritz pe pagina sa de facebook, apropo de folclorul remixat.

Pesemne nu aveau idee nici despre teatru timișorenii sau în orice caz, spectatorii vechi nu prea erau interesanți, trăiască cei mai noi avizi de reprezentații de acest gen. ”Cum aduci teatrul cel mai aproape de un public nou? Străzile din Iosefin au devenit scenă inedită pentru spectacolul «Orașul paralel», poveștile cartierului au prins viață, iar trecătorii au devenit spectatori.

Cum deschizi spre oameni și spre artă spații inedite din oraș? Expoziția «Oasis. Green Identity” a adus aproape de natură, pe parcursul a 5 weekenduri, peste 600 de timișoreni într-un spațiu fascinant și plin de potențial, Stațiunea Tinerilor Naturaliști”, susține Fritz în aceeași postare.

Dar cea mai fascinantă descoperire a primarului e că Timișoara are diverse etnii cu tradiții proprii. ”Cum se simte Timișoara multietnică? La Zilele Culturale Maghiare ne-am bucurat de peste 200 evenimente diverse: concerte de muzică populară, clasică și jazz, spectacole de teatru, dans și dansuri tradiționale, tururi ghidate ale orașului, gastronomie, ateliere meșteșugărești”, punctează primarul de parcă odată cu el s-au născut manifestările artistice maghiare sau ar fi fost îngrădite în vreun fel până acum.

Sportul timișorean, pe noi culmi sub Fritz!

Dar, pe lângă explozia culturală fabuloasă a Timișoarei de când e dânsul la primărie, mai aflăm de la Fritz că niciodată n-a fost sportul timișorean mai plin de glorie ca acum. ”Cum contribui real la susținerea tradiției sportive timișorene? Echipele de juniori și de seniori ale ACS ASU Politehnica Timișoara au fost echipate cu aparatură pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, CSU Politehnica Timișoara a organizat la Timișoara Cupa Mondială de Floretă Feminin Junioare, în cadrul căreia au concurat 130 de sportive din 21 de țări, iar Clubul Sportiv Școlar Nr. 1. a organizat competiții naționale de gimnastică ritmică, gimnastică artistică și lupte greco-romane, cu peste 300 de participanți”, enumeră edilul-șef marile realizări sportive din ultima vreme.

Să nu uităm de phoenicșii făcuți ”boschetari” pe banii noștri

În fine, tabloul fritzian al progresului pe tărâmuri de cultură, sport și tineret e compus din peste o sută de proiecte cu care se fălește primarul: ”Acestea sunt doar câteva dintre cele 115 proiecte culturale, sportive și de tineret pe care le-am finanțat anul trecut, prin Centrul de Proiecte Timișoara, în pregătirea anului Capitalei Culturale Europene, din bugetul local al Timișoarei. Banii au ajuns la 82 de organizații din comunitate care au aplicat la cele 5 apeluri pe care le-am lansat și cele mai bune proiecte au fost selectate de către comisii de experți independenți”.

Lăsând la o parte faptul că întgr-un a dintre inițiativele plătite de Fritz din banii timișorenilor membrii trupei Phoenix au fost numiți ”boschetari” pentru că nu le-a plăcut comunismul și au fugit din țară, e fascinant că Fritz se proclamă ctitor de cultură nouă și sport mai glorios ca niciodată, deși în realitate tocmai sportul timișorean e într-o criză mai mare ca niciodată. Căci da, bănățeanul e fălos, însă când are cu ce. Nu e un soi de Alice în țara Minunilor minunându-se câte lucruri fermecătoare sunt în jurul său pentru prima dată în istorie deoarece e el primar, nu de alta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fritz se proclamă ctitor de cultură și sport cum Timișoara n-a mai pomenit

  1. omu e dus cu pluta. un fel de cîțu al usr. daca i s-ar face o evaluare psihiatrica cre’ca s-ar putea scrie noi studii si articole in domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *