Fritz explică situația de la Colterm. Nu spune, însă, timișorenilor dacă vor avea căldură în case

Dominic Fritz: Avem şi noi, la Timişoara, o problemă cu câinii străzii. Am externalizat contractul la o firmă privată

Primarul Dominic Fritz explică, într-o amplă postare pe pagina sa de Facebook, situația de la Colterm.

„Știu că nimeni nu vrea să audă vești proaste legate de Colterm, dar e important să înțelegem în ce situație suntem.

Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori.

Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție.

Un milion de euro la două zile!

Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. UN MILION DE EURO la două zile!
În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi.

De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani.

Am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc.

Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local
Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz.

Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea că dacă nu plătim o zi, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli.

Într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcție de redresare:

În vara aceasta, am început intervenția pe 29 de km din rețeaua de conducte.

Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și numărul angajaților, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent.

Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic.

„Este nevoie de o soluție națională”

Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională.

CITEŞTE ŞI: Patru școli din Timișoara se închid din cauza frigului din sălile de clasă. Se pregătesc și altele

Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi.
Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni.

Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”.

Așadar, aceasta este situația din momentul de față. Primarul nu spune, însă, în acest mesaj, dacă administrația pe care o conduce va fi capabilă, vis-a-vis de explicații, să le ofere timișorenilor căldură în calorifere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Fritz explică situația de la Colterm. Nu spune, însă, timișorenilor dacă vor avea căldură în case

  1. Sa-l fereasca Dumnezeu pe acest primar, ca in aceasta iarna Timisorenii sa nu aibe caldura. Va fi linsat si va pleca acolo de unde a venit….

    1. Ei nu zau….de unde atatia viteji !!Timisoara e un oras oltenesc, trist si murdar, nici in anii 80 nu am facut frigul cum urmeaza sa il facem acum….

      1. Rey draga, sunt din Oltenia si te anunt ca la noi in zona nu s-a facut foamea nici frigul. Nu am avut nici cartele, si gaseai de toate la magazin. Asa a fost la noi, poate am fost mai norocos. 
        Acum am centrala. Anii trecuti nu am platit mai mult de 200 de lei pe luna la GAZ, cu temperatura pe 24 de grade. Totul tine de agerimea mintii, dar si de noroc. 

  2. Pai si de ce mai apargeti cartierul Bucovinei,daca tot e pe duca Coltermul?Mai trebuie mancati ultimii bani?Sa vedem cine repara dupa toate sapaturile facute!

  3. Lista de miniștri a USR, pentru un guvern condus de către Dacian Cioloș
    Vicepremier și ministru de Externe: Dan Barna
    Ministerul Sănătății: Vlad Voiculescu sau Oana Mihăilă
    Ministerul Transporturilor: Cătălin Drulă
    Ministerul Economiei și Energiei: Cristina Prună
    Ministerul Fondurilor Europene: Cristian Ghinea
    Ministerul Justiției: Stelian Ion
    Ministerul Muncii: Dragoș Pîslaru sau Oana Țoiu
    Ministerul de Finanțe: Claudiu Năsui sau Anca Dragu
    Ministerul Educației: Ștefan Pălărie
    Ministerul de Interne: Dragoș Tudorache
    Ministerul Dezvoltării: Ionuț Moșteanu
    Ministerul Culturii: Iulian Bulai
    Ministerul Agriculturii: George Cătean
    Ministerul Mediului: Octavian Berceanu
    Ministerul Tineretului și Sportului: Tudor Pop
    Ministerul Apărării: Nicu Fălcoi
    Telecomunicații: Cosette Chichirău sau Radu Panait Asta chiar este o bataie de joc la inteligenta romanilorSa propui tu din nou ministri care in mandatol lor avut nu au facut absolut nimicaESTE O BATAIE DE JOC PE FATA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *