Fritz cântă aria cu greaua moștenire și pe tema reciclării deșeurilor: „Timișoara a fost condusă de un țepar notoriu”

Fritz cântă aria cu greaua moștenire și pe tema reciclării deșeurilor: „Timișoara a fost condusă de un țepar notoriu”

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) încasează de la municipalitatea Timișoarei 4,3 milioane de lei pentru raportarea greșită a cantităților de deșeuri în perioada 2016-2020. Un control realizat în ultimele luni de inspectorii AFM a constatat diferențe masive între cantitățile de deșeuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate sau reciclate în perioada 2016-2020 și cele reale.

Primarul Dominic Fritz, care nici usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i miroase pentru amenda de nu mai puțin de 21 de milioane de euro datorată de Colterm aceleiași AFM pentru că a luat decizia de a nu plăti certificatele anti-poluare aferente anului 2020, pe care compania de termoficare era obligată să le cumpere, bate acum toba din nou pe tema incompetenței fostei administrații.

”Se aruncă în viitor plăți curente, din motive politicianiste”, clamează primarul

Mai exact, în ultimul mandat al lui Nicolae Robu, municipalitatea ar fi declarat 131.000 de tone de deșeuri valorificate prin reciclare, însă inspectorii de mediu au constatat că în mod real a fost vorba despre numai 30.000 de tone. Totodată, în perioada 2016-2020, municipalitatea a declarat că au fost depozitate aproape 527.000 de tone de deșeuri, însă în realitate cantitatea era de 612.000 de tone.

Astfel, față de obligațiile declarate de municipalitate, care s-au ridicat la 7,5 milioane de lei, inspectorii au stabilit o datorie reală de 11,8 milioane de lei, rezultând o diferență de 4,3 milioane de lei care trebuie achitată acum.

”Pe lângă gazul consumat în 2014, acum avem de plătit și minciuna că am fi reciclat mai mult decât în realitate. Timișoara, din păcate, a fost condusă de un țepar notoriu. Condamn ferm acest tip de a face administrație, în care se aruncă în viitor plăți curente, din motive politicianiste. Plătim azi aproape 4,3 milioane de lei pentru gunoiul băgat sub preș, la propriu, în anii 2016-2020.

Nu doar că suntem buni de plată acum, am și ratat ani întregi pentru a pune la punct sistemul de valorificare a deșeurilor din Timișoara. Lucrăm cu toate firmele de salubrizare pentru a îmbunătăți serviciile de colectare și reciclare a deșeurilor. Întărim controlul Primăriei asupra trasabilității deșeurilor ca să declarăm realitatea reciclării, nu povești”, susține Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Macron a discutat la telefon cu Zelenski și Putin. Condițiile Moscovei ca să pună capăt războiului

Conform OUG 196/2005, Municipiul Timișoara are obligația de a reduce anual cantitățile de deșeuri eliminate prin depozitare, în cazul neîndeplinirii acestui obiectiv fiind obligată să plătească către AFM o contribuție de 100 lei/tonă (în anul 2016) și 50 de lei/tonă (în anii ulteriori). Astfel, conform legii, în 2016, municipiul era obligat să reducă cu 15 la sută cantitatea de deșeuri eliminate prin depozitare față de anul anterior, în 2017 cu 25 la sută, în 2018 cu 35 de procente, iar din 2019 până în prezent cu 45 la sută anual.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Fritz cântă aria cu greaua moștenire și pe tema reciclării deșeurilor: „Timișoara a fost condusă de un țepar notoriu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *