Frig de îngheață salariile! Aproape 100 de sindicaliști au protestat în fața Prefecturii Timiș

cartel 1

Avem, din nou, acțiuni în stradă și pare să fie, cel puțin deocamdată,  o iarnă  a protestelor, care continuă și la Timișoara.

De data aceasta, a fost rândul membrilor de sindicat de la CNS Cartel Alfa Timiș, care reunește salariați dim sănătate, din Primăria Timișoara, din Poliția de Frontieră, din universități, dar și din mediul privat. În total, vorbim de 53 de structuri sindicale, care doresc, astfel, să-și arate nemulțumirea față de ultimele măsuri ale guvernului.

Iată care sunt motivele pentru care CNS Cartel Alfa a decis să renunțe la această formă de protest: politica de austeritate în domeniul salarizării (înghețarea drepturilor salariale și faptul că salariul  minim garantat în plată a crescut cu numai 41 de lei); lipsa posibilității efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național; blocarea modificării actualei legi a dialogului social; politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5 la sută-taxe și impozitare, față de 2,45 la sută la angajator, astfel încât creșterea economică este distribuită 52 la sută către capital și 40 la sută către lucrători); lipsa respectului față de legislația în vigoare, manifestată de către guvern și de partidele politice aflate în coaliția de guvernare; nerespectarea prevederilor Legii coșului minim de trai decent, aflat în declarații și în programul de guvernare în stabilirea salariului minim garantat în plată, precum și a prevederilor salariului minim european; blocarea în parlament a Ordonanței de Urgență a Guvernului 79/2017, privind transferul taxelor de la angajator la lucrător, drept pentru care numeroși angajatori nu mai recurg la modificarea salariilor brute, în detrimentul angajatului.

Participanții la pichetare au fost destul de zgomotoși, reușind să atragă atenția multor trecători, neobișnuiți cu astfel de manifestări. Practic, de-abia din acest an au revenit acțiunile stradale ale sindicatelor, care aproape că înghețaseră în ultimii ani, la fel ca și salariile care stârnesc acum nemulțumiri.

Pe pancartele demonstranților se putea citi: ”Respect pentru lucrători”; ”Salariu minim decent”; ”Deblocați negocierile colective”. Acțiunea de ieri este a treia din acest an, după manifestările similare organizate de angajații din sănătate și cei din poliție.

În funcție de rezultatul negocierilor cu reprezentanții guvernului, manifestările vor continua și nu este exclus să se ajungă și la forme radicale de protest, chiar și la Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *