
Misterul convocării a celei de-a doua şedinţe extraordinare din această săptămână a Consiliului Local Timişoara s-a risipit. Într-adevăr, era necesar ca anumite proiecte aflate pe ordinea de zi să fie aprobate, pentru că, în caz contrar, s-ar putea pierde posibilitatea unei finanţări din fonduri europene pentru investiţii în două dintre cartierele oraşului de pe Bega.
Chiar dacă locuitorii acestora nu se vor simţi prea măguliţi, Freidorful şi Ronaţul au fost declarate, în mod oficial, zone urbane marginalizate, iar Primăria Timişoara a devenit, cu acordul consilierilor locali, lider de proiect pentru depunerea (termenul expiră luni, de aici era şi urgenţa) a două cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Capital Uman „Sprijin pregătitor pentru animarea comunităţii din cadrul oraşelor cu populaţie peste 20.000 de locuitori”, în vederea elaborării strategiilor de dezvoltare pentru cele două cartiere.
Consilierii locali timişoreni nu s-au prea înghesuit la şedinţa în plen, care s-a desfăşurat în absenţa primarului Nicolae Robu, care se reface după intervenţia chirugicală suferită zilele trecute. S-au strâns, totuşi, 19 aleşi, care au putut vota fără probleme proiectele legate de patrimoniu, acestea impunând câte 18 voturi. Aprobarea proiectelor nu a creat nici un fel de probleme, ordinea zi anunţată, precum şi cea suplimentară fiind epuizate într-o jumătate de oră.
La margine de oraş
Ceea ce se vedea, de multă vreme, cu ochiul liber, a devenit, de acum, oficial. Cartierele Freidorf şi Ronaţ au devenit nişte zone marginalizate ale Timişoarei, chiar dacă au şi străzi cu case frumoase şi confortabile. În mod sigur, această marginalizare vine nu neapărat din cauza poziţiei geografice, ci din partea autorităţ ilor, care nu au prea făcut investiţii. În ambele cartiere există câte un singur mijloc de transport în comun, tramvaiul 5 şi, respectiv, autobuzul Expres 7.
Atât în Freidorf, cât şi în Ronaţ mai găsim străzi pietruite şi blocuri ca vai de lume, printre care se plimbă copii desculţi şi nu prea bine îmbrăcaţi.
Proiectele aprobate nu vor aduce lapte, miere şi nici măcar asfalt pe străzile celor două cartiere. Facem această precizare pentru ca locuitorii să nu-şi facă iluzii.
Obiectivul general al proiectelor este, conform documentelor oficiale, următorul: „Creşterea capacităţii de colaborare a actorilor implicaţi şi a comunităţii marginalizate în scopul elaborării Strategiei de Dezvoltare Locală, bazată atât pe resursele şi potenţialul local, cât şi pe nevoile comunităţii marginalizate.
Implementarea acestui proiect va avea ca şi finalitate Strategia de Dezvoltarea Locală, prin care se vor propune măsuri de reducere a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate”.
Vor fi atrase instituţii, firme şi organizaţii locale, vor fi delimitate teritoriul şi comunitatea marginalizate şi abia apoi se va trece la creionarea unei strategii. Oricum, este ceva mai mult decât statul cu mâinile în sân, practicat până acum de autorităţile de la toate nivelurile.
Ronatul a ajuns cartier marginas datorita lipsei drumurilor de legatura cu Strada Garii si mai departe cu Dambovita si Iosefin. Calea aia ferata este de nepatruns, mai ceva ca zidul Berlinului.