Florin a primit o șansă la viață. Acum depinde de el să o valorifice

Pe când avea cinci ani a fost abandonat de părinți la un centru pentru copii din Timișoara. De atunci, viața lui s-a schimbat complet. Florin Căldăraș a ajuns la mai mulți asitenți maternali din județul Timiș. Pe când era în Buziaș, în grija unui bărbat, a fost închis în baie, acolo fiind și locul unde primea mâncare.

”Am fost și eu mai rău, dar poate dacă primeam o pedeapsă și nu mă ținea în baie îmi schimbam comportamentul”, își amintește tânărul, care acum are 19 ani. La un moment dat a ajuns la Sânnicolau Mare, la un asistent paternal, era deja adolescent.

CITEŞTE ŞI: Alertă alimentară – ANSVSA publică lista produselor retrase de pe piață, suspectate că sunt infestate cu Listeria

A stat acolo câțiva ani, a intrat într-un anturaj dubios, s-a apucat să consume substanțe etnobotanice și a avut un comportament violent, uneori.

A și furat, a ajuns pe mâna polițiștilor și, spune Florin, a avut o întâlnire cu totul aparte cu oamenii legii. ”M-au dus la sediu. Erau pe două rânduri, eu treceam prin mijlocul lor și mă loveau pe rând”, spune el. La un moment dat a decis să fugă de la asistentul paternal din Sânnicolau Mare și a ajuns în Timișoara, unde viața lui a luat o altă turnură.

CITEŞTE ŞI: O nouă piaţă volantă, accesibilă sâmbăta

Împreună cu un amic a comis o tâlhărie. A lovit un bărbat căruia i-au luat portofelul. Se întâmpla în zona autogării din urbe. ”Nu pot să uit privirea acelui om. Când ne-a văzut, parcă știa la ce să se aștepte.

Avea o geantă, a lăsat-o jos și, pe cât a putut, a încercat să se apere. l-am lovit cu atâta putere încât mi s-a umflat pumnul.

CITEŞTE ŞI: LIDL retrage două produse alimentare! Vezi avertismentul reprezentanţilor magazinului

Parcă vedeam în privirea lui plină de ură, dorința de a se apăra. Am fost prins imediat și am ajuns într-un final la centrul de reeducare din Buziaș. Acolo l-am întâlnit pe domnul Ștefan (Ștefan Cojocnean – n.r.), care ne-a spus să-l căutăm dacă avem vreodată nevoie de ceva”, își amintește tânărul.

Când a ieșit de la Buziaș a continuat să ducă o viață pe muchie de cuțit, a mai furat, a mai cerșit, s-a drogat.

Până când a fost oprit pe stradă de doi bărbați care l-au convins să meargă în Jimbolia, la centrul Teen Challenge, unde în două săptămâni a renunțat la etnobotanice. S-a întors în Timișoara și a vizitat sala de sport a lui Ștefan Cojocnean.

Acolo l-a văzut pe Dobrin dansând. Dobrin este și el un fost om al străzii.

”M-a marcat. Îl știam pe Dobrin din vedere, de pe stradă, iar acum l-am văzut într-o altă postură. M-am întors a doua zi și am cerut ajutor. Acum plec la Târgu Jiu.

Voi lucra în construcții: salahor.

Vreau să îmi schimb viața. Sunt conștient că dacă revin la vechile obiceiuri nu am șanse de supraviețuire”, spune Florin.

El este al patrulea om luat de pe stradă și reabiltat de sportivul timișorean Ștefan Cojocnean.

”Totul s-a întâmplat rapid și, deși părea că unele lucuri nu se vor rezolva, că nu vom putea să-i găsim un loc de muncă, să-i facem fișa medicală și toate actele necesare, până la urmă s-a rezolvat”, spune Cojocnean.

Rămâne acum ca Florin să fie conștient de șansa care i s-a dat…

3 Comments
Lorena 24/07/2018
Daca vrei sa iti valorifici viata, fugi de Tg-Jiu, Florine... Ca nici centrele de dezintoxicare din Germania nu te mai scapa de ce gasesti pe acolo :-))
Stefan 08/07/2018
Cu toții putem dona din timpul nostru, banii noştri, relațiile si experiența noastră. ..şi lumea ar deveni asa cum o visăm, adică una şi mai frumoasă.