Firma de curierat la care apelează mii de români, atacată de hackeri. Ce s-a întâmplat cu datele clienților

hacker 2

Hackerii profită de faptul că tot mai multă lume își face cumpărăturile online și vânează conturi și informații sensibile. Recent, au spart baza de date a unei mari firme de curierat care doar în ultima luna a furnizat cumpărături pentru mii de români. Infractorii au furat adresele, numele și numerele de telefon ale clienților, apoi le-au scos la vânzare tot pe internet.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat surprins pe stradă fără declarație a fost bătut crunt de un polițist. Video: imagini care vă pot afecta emoțional

Atacatorii au postat pe o pagină de internet o parte dintre informațiile pe care au pus mână. Au anunțat public faptul că aceasta este doar o mostră a produsului pe care îl scot la vânzare. Și că dețin datele personale ale tuturor consumatorilor care au folosit această firmă de curierat pe parcursul unei luni. Câteva ore mai tărziu, anunțul a fost șters.

”Există o formulă generală foarte simplă. Îți studiezi victima, înveți care sunt instrumentele pe care le folosește în mod obișnuit, infectezi acele instrumente cu diferite metode, iar mai apoi ceri o recompensă pentru datele extrase în timpul atacului.

Victima de cele mai multe ori are două opțiuni: fie să accepte și să plătească, fie să nu ia în seama atacatorul”, a spus Iulian Harș, expert Kasperky.

Sumele cerute la schimb diferă în funcție de metoda de atac și cât de ușor au reușit atacatorii să fure acele date. Pot să varieze între 500 și 500 de mii de euro, spun specialiștii în securitate.

Ca să intimideze victima, în general, atacatorul publică o parte din informații pe un site, și, sub presiune, victima acceptă să plătească această recompensă. Dacă nu găsește înțelegere, acesta poate să aleagă să vândă baza de date oricui, de obicei, celui care oferă cel mai mult. În cazul în care victima nu se mobilizează și nu își întărește sistemul de securitate, atacatorul poate să acționeze încă o dată, știind deja procedurile.

În cazul de față, informațiile publicate pe internet arată că datele obținute de către atacatori includ numele, adresa și telefonul expeditorului și destinatarului, numărul AWB, dar și informații privind livrarea coletului.

Citește mai mult AICI

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *