Filme de top la Grădina de Vară ”Capitol” din Timișoara

Filme de top la Grădina de Vară ''Capitol'' din Timișoara

Între 17 și 22 august, în Grădina de Vară ”Capitol” a Filarmonicii Banatul, timișorenii sunt așteptați la cinci seri de filme bune, unele recent proiectate în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Biletele se pot cumpăra în avans de pe Eventbook.ro. Evenimentul va avea loc cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare.

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat în parteneriat cu TIFF și ajunge anul acesta la a 12-a ediție. Platforma de streaming a festivalului, TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), a fost lansată în 2019 și cuprinde o selecție importantă de producţii cinematografice independente, premiate, semnate de cineaști de renume.

Prima proiecţie de la Grădina de Vară este programată pentru marţi, 17 august, la ora 21,15, când cinefilii vor pute viziona filmul ”Mama”/ ”Madre”, o coproducţie Spania – Franţa în regia lui Rodrigo Sorogoyen, avându-i în distribuţie pe Marta Nieto, Jules Porier şi Alex Brendemühl.

A trecut un deceniu de când fiul de şase ani al Elenei a dispărut fără urmă. Femeia întâlneşte un adolescent care îi aduce aminte de fiul ei, iar cei doi vor începe o relaţie cu urmări neaşteptate. Eroina principală a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriţă în secţiunea ”Orizzonti” la Veneţia, în 2019.

Miercuri, 18 august, tot de la ora 21,15, se va prezenta filmul românesc ”Berliner”, în regia lui Marian Crişan, cu Ion Sapdaru, Sorin Cociş şi Ovidiu Crişan

Viorel este un tractorist scump la vorbă dintr-un orășel din Vestul României. Când maşina lui Mocanu, un politician de rang înalt, se strică în apropiere, Viorel şi soţia lui îl găzduiesc pe acesta în casa lor. Investigat pentru corupţie, Mocanu simte că are ocazia să-și repare imaginea. Pelicula a primit Premiul Keen Eye – Russian Cinema Club Federation la Festivalul de la Moscova, în 2020.

Joi, 19 august, de la aceeaşi oră, la Grădina de Vară va rula ”Noaptea regilor” / ”Night of the Kings”, o coproducţie Franța – Coasta de Fildeș – Canada – Senegal, regizată de Philippe Lacôte- Un tânăr este trimis în La Maca, o închisoare din Coasta de Fildeș condusă de condamnaţi şi unde dăinuie o tradiţie sumbră: la fiecare lună roşie, un povestaş este ales dintre deţinuţi pentru a spune o poveste. Ales de liderul închisorii, tânărul află curând ce soartă îl aşteaptă… Este vorba despre Unul din cel mai bine primite filme ale anului trecut, aflat pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, 2021.

Pelicula serii de vineri, 20 august, va fi ”România sălbatică” (regia Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din țara noastră. După sute de ore de filmare și mai bine de zece ani de preproducție, ea prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării.

Sâmbătă, 21 august, va fi vremea pentru producţia spaniolă ”Dineu cu vecinii de sus” (”Sentimental”/ ”The People Upstairs”), în regia Cesc Gay, cu Javier Cámara, Belén Cuesta. O comedie savuroasă cu cinci nominalizări la Premiile Goya, în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Julio şi Ana sunt împreună de mai bine de 15 ani.

Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relaţia lor. În această seară, Ana i-a invitat la cină pe vecinii de sus. Sunt puţin mai tineri, iar gemetele frecvente ce se aud din apartamentul lor au devenit o sursă de tensiune pentru Julio și Ana. Și ce nu știu gazdele este că această cină se va transforma pe neaşteptate într-un tsunami al emoţiilor.

Cei prezenţi duminică, 22 august, la Grădina de Vară, se vor putea delecta cu coproducţia franco-belgiană ”Vara lui ’85” / ”Summer of 85”, regizată de François Ozon. Alexis are 16 ani şi se răstoarnă cu barca în afara coastei Normandiei. Printr-o minune, David se află în apropiere şi îl salvează. Alexis este convins că băiatul cu doi ani mai mare este prietenul pe care îl aştepta de-o viaţă, dar poate prietenia lor rezista mai mult decât o vară? Filmul are12 nominalizări la ediţia de anul acesta a Premiilor César.

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei. TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) e cinema-ul alternativ de acasă, cu filme independente, premiate, semnate de cineaști care provoacă și te inspiră.

CITEȘTE ȘI: Anunţ de ultim moment: vor fi 38 de grade în Banat!

Selecția include filme-reper de François Truffaut, David Lynch, Xavier Dolan, Abbas Kiarostami, Claude Chabrol, Stanley Donen, dar și titluri premiate la TIFF sau în alte mari festivaluri. Periodic, cinefilii au parte de surprize: parteneriate cu festivaluri, colecții de interviuri InspiraTIFF, premiere gratuite, teatru și gale live.

Platforma e disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV) și poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual, doar de pe teritoriul României.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns