Harta agricolă: Bărăganul şi Banatul sunt lideri la producţia de cereale

Teren agricol vândut cu 30.000 de euro hectarul, în vestul țării

Bărăganul şi Banatul sunt lideri la producţia de cereale, Moldova stă cel mai bine la producţia de struguri, Oltenia la producţia de prune, iar Bucovina la cartofi. Transilvania abia se vede pe harta agricolă a României.

Ziarul Financiar începe cu această hartă proiectul Geografia de business a României, care are ca scop cunoaşterea la nivel de detaliu a resurselor naturale din ţară într-un moment în care nu mai ştim ce producem, unde producem şi care sunt atuurile pe care putem construi viitorul.

Harta scoate în evi­denţă dez­voltarea ineg­ală a pieţei agri­cole, cu li­deri clari în piaţa cerealelor în judeţele Dolj şi Timiş sau cu Suceava, în vârful podiumului pentru producţia de cartofi, urmată de Covasna şi cu altare pentru licoarea lui Bachus în Vrancea, Buzău şi Vaslui.

CITEȘTE ȘI: La Colterm mocnesc noi manevre ciudate, pe care șefii se străduiesc să le țină ascunse

ZF a strâns zece indicatori care analizează primele zece judeţe în funcţie de producţia de cereale, de mere, de pruni, de struguri şi cartofi, dar şi su­pra­feţele agricole destinate acestor produse. Pieţele anali­zate în Harta agricolă a Ro­mâniei au o valoare de 20,8 mi­liarde de lei (circa 4,2 mld. euro) în 2020, conform Mediafax.

Trei judeţe din România – Braşov, Botoşani şi Bacău – nu se află în top zece la niciunul dintre cei zece indicatori analizaţi de ZF.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *