Festivalul „Ceau, Cinema!” de la Timișoara dedică a opta ediție filmului românesc

Festivalul "Ceau, Cinema!" de la Timișoara dedică a opta ediție filmului românesc

Filmul „Mia își ratează răzbunarea” (2020), în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, va deschide a opta ediție a Festivalului „Ceau, Cinema!” de la Timișoara, în prima sa proiecție fizică din România. „Otto Barbarul” (2020), debutul regizoarei Ruxandra Ghițescu, va fi un alt cap de afiș al ediției limitate din acest an, care va avea loc între 15 și 18 iulie.

Pentru că filmele noi nu au putut ajunge la public din cauza închiderii cinematografelor, a opta ediție a Festivalului Ceau, Cinema! își propune să susțină cinematografia română și să le ofere cineaștilor șansa de a-și arăta filmele în proiecții fizice și de a se întâlni cu spectatorii.

Astfel, întregul program se va axa pe cinematografia română, puternic afectată de criză, iar competiția va fi formată exclusiv din filme ale unor cineaști aflați la început de drum, care acum au nevoie mai mult ca oricând de sprijin. Primele două titluri dezvăluite din competiție sunt „Mia își ratează răzbunarea” și „Otto Barbarul”, filme care au avut premiera în festivaluri internaționale importante anul trecut și care vor putea fi văzute pentru prima dată la Timișoara la „Ceau, Cinema!”.

„Deși situația dificilă şi imprevizibilă a finanțărilor și prelungirea pandemiei creează în continuare destule incertitudini, am hotărât să organizăm totuși o nouă ediție limitată a festivalului. Vrem să fie o ediție a OPTimismului şi a unui restart. De aceea, vom pune accentul pe cinematografia română tânără sau la început de drum. Inspirați de filmul „Otto Barbarul”, dar și de alte titluri din program pe care urmează să le anunțăm, ne propunem o ediție mai punk, pentru a arăta că Film`s Not Dead”, spun organizatorii.

Cu premiera mondială în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau la al doilea film a Festivalului de la Varșovia şi inclus în competiţia principală a Festivalului Premiers Plans de la Angers, „Mia își ratează răzbunarea” este al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu. După o despărțire violentă, Mia, o tânără actriță, e hotărâtă să se răzbune pe fostul iubit. Pe măsură ce planul ei se conturează, Mia şi grupul său de prietene redefinesc noțiunea de feminitate. Protagonista este interpretată de Ioana Bugarin, actriţă originară din Timişoara.

CITEŞTE ŞI: Primăvara friguroasă ”a umflat” prețurile legumelor

În „Otto Barbarul”, un adolescent punk în vârstă de 17 ani, jucat de Marc Titieni, se confruntă cu pierderea iubitei (Ioana Bugarin). Otto devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunicul său, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supraviețui, Otto trebuie să-și înfrunte sentimentele și vinovăția. Debutul în lungmetraj al regizoarei Ruxandra Ghiţescu a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo.

Restul filmelor, întregul program şi spaţiile de proiecţie vor fi anunţate în perioada următoare pe pagina de Facebook şi pe site-ul www.ceaucinema.ro. Identitatea vizuală a ediției din acest an este asigurată de artistul Benedek Levente. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, dar şi în interior dacă situaţia o va permite, cu respectarea normelor impuse de autorități. „Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *