Primăvara friguroasă ”a umflat” prețurile legumelor

piata 2

Legumele de sezon, care sunt și cele mai căutate în momentul de față, sunt tot mai inaccesibile cumpărătorilor timișeni. Cauza o constituie, desigur, prețul foarte ridicat al acestora, dar și monopolurile practicate de unii distribuitori. Foarte multe dintre produsele care ar trebui să nu lipsească de pe masă în această perioadă s-au scumpit chiar și de trei ori, deși odată cu apropierea sezonului cald, lucrurile ar fi trebuit să stea tocmai invers.

De exemplu, la castraveții, care în anii trecuți, cam tot pe vemea aceasta, se vindeau cu 2 lei kilogramul, prețul a urcat, acum, chiar și la 10 lei. Tot pe acolo se învârtesc și roșiile, care înainte costau 3-4 lei. O creștere spectaculasă se înregistrează însă la varză, unde prețurile sunt chiar ”varză”: 5-6 lei/kilogram, față de 1,5 lei, cât se consemna în anii trecuți. Și salata este destul de scumpă, 3-4 lei/bucată, ca să nu mai vorbim despre spanac, pentru care trebuie să scoatem din buzunar 10-12 lei pentru un kilogram. Poate că prețul mare este explicabil la început de sezon, când astfel de produse sunt considerate ”trufandale”, dar deja ne-am apropiat de vară, când este de presupus ca marfa să fie din ce în ce mai multă, lucru care ar conduce și la scăderea prețurilor.

Or, nu se întâmplă deloc așa, după cum se poate constata prin piețele timișorene, dar și în supermarketuri, unde sunt afișate unele așa-zise ”ofete speciale”, cu castraveți la 8,99 lei/kilogram și ceapă verde cu 1,69 lei/legătură. Care să fie cauza pentru care trebuie să plătim mai mult decât în anii trecuți, pentru produse autohtone, care cresc în România din moși-strămoși și nu necesită costuri de transport?

În primul rând, vorbim despre o producție slabă. Piețarii spun că recolta de primăvară a fost foarte proastă, îndeosebi din cauza timpului nefavorabil. A fost o primăvară friguroasă, cu o vreme schimbătoare, care a afectat în mod serios producția. Oricum, spun comercianții, agricultorii autohtoni nu au mai cultivat cantități mari de produse, întrucât nu mai făceau față concurenței produselor din import, ceva mai ieftine, dar nu la fel de gustoase. Încă din cauza faptului că în România prețul este cel care primează, și legumele autohtone încep să fie tot mai puține și la prețuri din ce în ce mai ridicate. Asta se întâmplă în timp ce produsele din import se mențin la prețuri accesibile, ba chiar au apărut și unele ieftiniri.

Paradoxul este că mâncăm banane și portocale cu 3-4 lei kilogramul, aduse de la mii de kilometri distanță, în timp ce pentru roșiile și castraveții românești trebuie să plătim chiar și dublu. Din păcate, acest trend se simte tot mai pronunțat de la an la an, încât suntem pe cale să uităm gustul legumelor și fructelor românești. Și asta nu este totul, pentru că trebuie să apară cireșele, unde prețul unui kilogram ar putea sări chiar de 100 de lei


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *