Fermieri, atenţie la ultimele documente de depus pentru plăţi!

fermier 3

Fermierii care au bifat schema de sprijin cuplat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trebuie să prezinte, până cel târziu la 1 octombrie, documente justificative pentru unele culturi, în completarea cererii unice deja depuse pentru plăţile aferente anului în curs. Totodată, crescătorii de animale mai au răgaz doar până la sfârşitul acestei luni pentru a cere înscrierea gratuită a animalelor în Registrul genealogic.

Exigenţe birocratice pentru anumite culturi

Pentru sprijinul cuplat aferent anumitor culturi, agricultorii trebuie să prezinte o serie de documente doveditoare, prin care să demonstreze că au realizat producția impusă de regulamentele europene, dar și pentru alte condiții de eligibilitate. Astfel, pentru cartofii timpurii, semitimpurii şi de vară, documentele pe care fermierii trebuie să le depună la APIA până cel târziu în 1 octombrie sunt: dovada comercializării unei producţii minime de 12,5 tone pe hectar, pe bază de contract cu o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, precum şi facturile fiscale. Dovada comercializării producţiei de cartofi contractate, pe baza facturilor sau, în cazul persoanelor fizice, a filelor din carnetul de comercializare, se poate face, însă, până la data de 30 octombrie.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 a avut loc în România

Pentru cireşele şi vişinele destinate industrializării, sprijinul cuplat aferent acestui an se va obţine doar de către cultivatorii care fac, până în 1 octombrie, dovada comercializării unei producţii minime de 4,4 tone la hectar, pe bază de contract cu o unitate procesatoare. Acest act trebuie prezentat la APIA până în 1 octombrie inclusiv, împreună cu documentul fiscal aferent, fie factură, fie fila din carnetul de comercializare. Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de cireşi sau vişini au obligaţia să dovedească, tot până la 1 octombrie, că procesează o producţie proprie de minimum de 4,4 tone/ha.

Complicaţii mai mari pentru membrii grupurilor de producători

În situaţia în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal este membru al unui grup sau al unei organizaţii de producători recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, actele doveditoare ale cantităţii livrate prin intermediul entităţii respective sunt filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, în timp ce persoanele juridice – inclusiv PFA-urile, întreprinderile individuale şi cele familiale – vor prezenta copia facturii emise către grup. Solicitanţii din această categorie mai au nevoie şi de o adeverinţă prin fac dovada că sunt membri ai grupului sau organizaţiei prin care îşi valorifică produsele, alături de copia contractului încheiat între grup sau organizaţie şi cumpărător. Neprezentarea acestor documente poate duce la pierderea subvenției!

La rândul lor, fermierii care cultivă sfeclă de zahăr şi au solicitat ajutorul naţional tranzitoriu trebuie să prezinte contractul cu o fabrică de zahăr, înregistrat la Direcția Agricolă Județeană şi vizat de reprezentantul desemnat acestei instituţii, pe baza verificărilor privind respectarea suprafaţei cultivate şi a densităţii culturii. Data-limită este, în acest caz, 3 octombrie inclusiv, fără penalităţi, dar documentele pot fi depuse până cel târziu pe 28 octombrie, însă pentru fiecare zi de întârziere se vor calcula penalităţi de un procent din subvenţia cuvenită.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *