Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt însărcinate | Ministrul sănătății a înființat un ”registru de sarcină”

Programul pentru fertilizarea in vitro, oprit în 2024

Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt însărcinate | Ministrul sănătății a înființat un ”registru de sarcină”

Guvernul Poloniei, unde este în vigoare o interdicție aproape totală a avortului, s-a confruntat luni cu acuzații de creare a unui „registru de sarcină”, pe măsură ce țara extinde cantitatea de date medicale salvate digital.

Susținătorii drepturilor femeilor și politicienii din opoziție se tem că femeile se confruntă cu o supraveghere fără precedent, având în vedere opiniile conservatoare ale unui partid de guvernământ care a înăsprit deja ceea ce a fost una dintre cele mai restrictive legi ale avortului din Europa.

Ei se tem că noile date ar putea fi folosite de poliție și procurori împotriva femeilor ale căror sarcini se termină, chiar și în cazuri de avort spontan, sau că femeile ar putea fi urmărite de stat dacă comandă pastile pentru avort sau călătoresc în străinătate pentru avort.

„Un registru al sarcinilor într-o țară cu o interdicție aproape completă a avortului este terifiant”, a spus Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, un parlamentar de stânga.

Chestiunea a atras atenția luni, după ce ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, a semnat vineri o ordonanță prin care extinde cantitatea de informații care trebuie salvată într-o bază de date centrală despre pacienți, inclusiv informații despre alergii, grupă de sânge și sarcini.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Wojciech Andrusiewicz, a încercat să atenueze îngrijorările, spunând că numai profesioniștii medicali vor avea acces la date și că modificările sunt făcute la recomandarea Uniunii Europene.

Efortul, a spus el, este menit să îmbunătățească tratamentul medical al pacienților, inclusiv dacă aceștia caută tratament în altă parte a UE, care are 27 de state membre. În cazul femeilor însărcinate, el a spus că acest lucru îi va ajuta pe medici să știe imediat ce femei nu ar trebui să facă radiografii sau anumite medicamente.

„Nimeni nu creează un registru de sarcină în Polonia”, a spus el la postul de știri TVN24.

Dar Marta Lempart, liderul unui grup pentru drepturile femeilor, Women’s Strike, a spus că nu are încredere în guvern pentru a păstra informațiile despre sarcinile femeilor. Ea a declarat pentru Associated Press că poliția din Polonia le interoghează deja pe femei despre cum se termină sarcinile lor.

CITEȘTE ȘI: De la o tamponare, la ofițerul de stare civilă. Doi tineri au început o poveste de iubire după ce ea a fost implicată într-un accident, iar el a fost polițistul care s-a ocupat de caz

„A fi însărcinată înseamnă că poliția poate veni la tine oricând, iar procurorii pot veni la tine să-ți pună întrebări despre sarcină”, a spus Lempart.

Cu noul sistem, multe poloneze vor evita acum sistemul medical de stat în timpul sarcinii, femeile mai bogate care caută tratament privat sau călătoresc în străinătate, chiar și pentru îngrijire prenatală.

Între timp, femeile mai sărace din Polonia se vor confrunta cu un risc crescut de probleme medicale sau chiar de deces prin evitarea îngrijirii prenatale.

Lempart se teme că informațiile obținute de poliție ar putea fi partajate cu presa de stat pentru a dăuna reputației oamenilor.

În 2020, Lempart a fost testată pozitiv pentru COVID-19, iar informația a fost raportată de televiziunea de stat chiar înainte de a obține rezultatele.

Polonia – o țară predominant catolică – interzice avortul în aproape toate cazurile, mai puțin dacă viața sau sănătatea femeii este pusă în pericol, sau dacă sarcina este rezultatul unui viol sau incest.

Ani de zile, avortul a fost permis în cazul fetușilor cu defecte congenitale. Această excepție a fost anulată de Curtea Constituțională în 2020.

În practică, polonezele care doresc să-și întrerupă sarcina comandă pastile pentru avort sau călătoresc în Germania, Republica Cehă și alte țări în care procedura este permisă. În timp ce auto-administrarea pastilelor de avort este legală, a ajuta pe altcineva nu este.

Activista Justyna Wydrzyńska riscă până la trei ani de închisoare pentru că a ajutat o victimă a violenței domestice să acceseze pastilele de avort. Amnesty International spune că este primul astfel de caz din Europa, conform antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *