În faţa justiţiei, legiştii sunt mai… medici decât ceilalţi

medicina legala 1

Expertiza medico-legală este una dintre cele mai vechi proceduri aplicate în domeniul penal. De-a lungul timpului, actele normative care reglementează această materie au suferit numeroase modificări, păstrându-se însă obligativitatea obţinerii unui certificat medico-legal de către părţile vătămate. Dacă în situaţia unui deces, certificatul respectiv reprezintă o necesitate, altfel se pune problema în cazul victimelor în viaţă care au suferit agresiuni fizice.

În primul rând, ele au nevoie de îngrijiri medicale care sunt acordate de medicul curant. Cu ocazia examinării pacientului, acesta poate întocmi şi o scrisoare medicală în care se menţionează diagnosticul şi numărul de zile de îngrijiri medicale necesare. Pentru legiuitor însă, actul respectiv este irelevant, întrucât organele de anchetă penală (poliţia şi pachetul) nu iau în considerare decât certificatul medico-legal, pe baza căruia se face încadrarea juridică a infracţiunii de lovire sau vătămare corporală.

Obţinerea documentului medico legal nu este o procedură uşoară. Victima, indiferent cât de suferindă este, trebuie să se prezinte la un institut de medicină-legală, pentru a fi examinată de un medic încadrat în instituţia respectivă. Examinarea nu este gratuită, deşi instituţia este de stat.

Pentru o persoană care a suferit leziuni în urma unei agresiuni fizice nu este deloc uşor. Legea spune însă că pentru judecător, procuror şi poliţist, medicul curant nu este destul de… medic, fiind nevoie, în plus, şi de o examinare la IML.

Întrebat dacă se consideră, în continuare, oportună expertiza medico-legală pentru victimele aflate în viaţă, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că nu e de competenţa sa formularea unui răspuns pe această temă, ci a Ministerului Justiţiei.

La rându-i, Ministerul Justiţiei a replicat că nu are în vedere modificarea legislaţiei pentru a elimina obligativitatea raportului de constatare întocmit de IML, întrucât se consideră că numai acesta poate constitui mijloc de probă în faţa legii.

Foto: sibiu100.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *