Farmecul zilelor de miercuri și de sâmbătă

Farmecul zilelor de miercuri și de sâmbătă

Farmecul zilelor de miercuri și de sâmbătă. În ultimii ani, multe obiceiuri s-au piedut în Timișoara sau mai pot fi întâlnite doar răzleț, așa cum este mersul la meci sau în piața de vechituri. Vremurile noi au impus alte practici, de la comandarea mâncării pentru acasă, până la Uber sau folosirea GPS pentru a traversa… strada.

Totuși, a apărut și un obicei care nu are legătură cu tehnologia, dar care se impune tot mai mult: mersul în piața volantă de la Stadionul ”Dan Păltinișanu”. Zilele de miercuri și de sâmbătă, când are lor piața, au farmecul lor aparte, cu forfota și târguiala pe care nu le mai întâlnești în alte părți.

Sunt doar producători, cu legume, fructe, brânzeturi, miere și alte produse, veniți nu doar din satele timișene, ci chiar și din alte județe. Timișorenii par mulțumiți că pot găsi marfă proaspătă și gustoasă, de vreme ce numărul celor care vin în piață este destul de mare, chiar și în ziua de miercuri, care este lucrătoare.

E plin de producători veniți din zonele agricole ale județului, cu roșii, ardei, castraveți, cartofi, ceapă, mere, pere, zmeură, afine, mure și tot felul de prospături cu care sunt ademeniți cumpărătorii. Piața de la bătrânul stadion timișorean a însemnat, pe de altă parte, și redescoperirea unui obicei care cam dispăruse, și anume târguiala, imposibilă în supermarketuri și chiar la comercianții din piețe care nu dețin și calitatea de producători.

Mai lasă vânzătorul un leu, mai pune o roșie în plus, mai schimbă o vorbă cu cumpărătorul care întreabă de unde sunt produsele. După ce află satul de origine încep să fie găsite cunoștințe comune și uite așa se poate îmbina o zi de cumpătăruri cu momente de ”socializare”, ca să revenim la expresia zielelor de astăzi.

CITEŞTE ŞI: ”Behăitul” de la Catedrală agită apele în Primăria Timișoara. Se cer măsuri categorice

Mulți poate vin la piața de la stadion doar ca să cumpere un kilogram de cartofi și mai mult pentru a se mai întâlni cu cunoștințe care nu au prea mai ieșit din case, mai ales în ultima vreme, de când cu pandemia. E un loc al contactelor, chiar al dezbaterilor față în față, tot mai puțin întâlnite de când digitalizarea a acaparat aproape întreg spațiul public.

Este un farmec pe care timișorenii îl cam uitaseră și pe care acum îl redescoperă cu o mare doză de nostalgie, înțelegând că în viață mai e nevoie și de alte lucruri decât facebook, internet și tot felul de aplicații apărute în era digitalizării.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Farmecul zilelor de miercuri și de sâmbătă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *