Fără becuri cu halogen în România, de la 1 septembrie 2018. Interdicția e valabilă pentru toate țările UE

becuri 2

Becurile cu halogen nu vor mai putea fi introduse pe piaţă de la 1 septembrie în nicio ţară membră a Uniunii Europene (UE), inclusiv în România, potrivit unei reglementări mai vechi a Comisiei Europene, care intră abia acum în vigoare.

Becurile aflate acum în stocul comercianţilor vor putea fi vândute, dar nu mai pot fi produse altele. Vor mai fi permise la comercializare doar corpurile mici de iluminat, R7 şi G9, precizează economica.net.

Măsura face parte din politica generală a Comisiei Europene de promovare a eficienţiei energetice, iar una dintre măsuri este înlocuirea becurilor clasice (cele cu filament au fost deja interzise), cu cele economice.

CITEŞTE ŞI: Fără becuri cu halogen în România, de la 1 septembrie 2018. Interdicția e valabilă pentru toate țările UE

Măsura de interzicere a vânzării becurilor cu halogen trebuia luată încă din 2016, dar a fost amânată până acum.

Potrivit unor studii ale Comisiei Europene, această politică de creştere a eficienţei, inclusiv prin înlocuirea tuturor surselor de iluminat calsice, şi, în final, migrarea către tehnologia LED, duce la o reducere a consumului de până la 93 TWh pe an până în 2020, echivalentă cu consumul anual de energie electrică al Portugaliei.

Becurile cu tehnologie LED au ajuns din ce în ce mai folosite, inclusiv pentru faptul că, dincolo de a fi economice, s-au şi ieftinit substanţial. În perioada 2010-2017, preţul lor a scăzut cu 75%.
Şi consumatorii din România încep să conştientizeze avantajele tehnologiei LED.

CITEŞTE ŞI: Obligaţie pentru toţi românii care stau la bloc. Se aplică de luni

Anul 2017 a fost primul an în care, în România, vânzările de LED-uri au depăşit vânzările tuturor celorlalte tipuri.

De altfel, 55% din sursele de iluminat vândute în România în anul 2017 sunt prevăzute cu tehnologie LED, conform libertatea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns