Facturi uriașe la energie electrică. Secretar de stat: Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm

Cea mai mare risipă de curent vine din lăsarea în priză a încărcătoarelor chiar dacă nu au atașate dispozitivele

Problema facturilor la gaze și electricitate care au explodat în ultima perioadă provoacă disperare printre consumatorii care s-au trezit cu sume colosale de plată după liberalizarea pieței. Unii români se plâng că valoarea facturilor a crescut de la o lună la alta chiar și cu 200%. 

CITEȘTE ȘI: Avertizare meteo actualizată: cod galben și portocaliu. Zone din vestul țării sunt vizate

Guvernanții  spun că o soluție ar fi aplicarea din această iarnă a legii consumatorului vulnerabil. Mai exact, se vor da ajutoare între 160 și 500 de lei pentru sezonul rece. Beneficiari sunt însă doar românii cu venituri foarte mici. Pentru ceilalți, soluția ar fi să devină mai ponderați atunci când consumă energie electrică, spun oficialii. „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm” a declarat luni seara, la Digi24George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Dacă ai piață concurențială, prețurile pot să și scadă”, spunea în urmă cu câteva zile premierul Florin Cîțu, el însuși părând să fie luat prin suprindere de scumpirile accelerate. „Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Am chemat Consiliul Concurenței, pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci pe piață liberă, piață concurențială, și vreau să mă asigur că în România îndeplinim condițiile unei piețe concurențiale”, a declarat premierul Cîțu.

De ce au explodat prețurile

Deocamdată, piața concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții.

Potrivit Institutului Național de Statistică,tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie.Iar tăvălugul scumpirilor nu se va opri prea curând, avertizează experții. Românii se plâng deja că au primit informări potrivit cărora valoarea facturilor crește și cu 200%.

Ar putea fi facturile „umflate”? Rolul ANRE

Pe fondul acestei liberalizări, în spațiul public există și această temere: pentru că toată lumea se așteaptă să crească prețurile, unii furnizori ar putea profita în mod speculativ de situație.

„Acest lucru nu ar fi posibil, pentru că este o piață reglementată de ANRE. Dar de cele mai multe ori, consumatorul final, cel de acasă, n-a văzut ANRE-ul ca pe o instituție care să fie de partea lui, ci a sesizat-o ca fiind în barca cealaltă, și anume a companiilor. A sesizat-o, nu spun că acest lucru se întâmplă. ANRE-ul trebuie să fie un arbitru. Din păcate, în acest moment, meciul este total dezechilibrat, pentru că, pe de o parte, avem companiile mari, care iată, fac tot felul de lucruri cel puțin ciudate în acest moment, iar consumatorului final i se spune: trebuie să plătești factura, după care vii și faci sesizări, dar tu trebuie să-mi dai banii. Practic, îl creditezi în momentul acela și după aceea vezi ce decizii mai ia ANRE-ul! În acest moment este o nebuloasă, este o apă tulbure în care înoată rechinii, iar peștișorii mici de acasă sunt înghițiți rând pe rând de rechinii care ne dau energie”, a comentat Stelian Muscalu, realizator „Business Club”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Facturi uriașe la energie electrică. Secretar de stat: Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm

  1. Alt cinic semianalfabet. Nu , domnule secretar de stat care stai, pretul KWH sau MWH CONSUMAT era in discutie!!! Daca cineva te intreaba cat costa energia neconsumata, ar putea avea o problema. Dar chiar nu a fost cazul asa ca stim sigur cine n-are ce sa caute intr-un post la stat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *