Facilităţi privind încadrarea în muncă a tinerilor care îşi finalizează studiile

tineri 4

Tinerii care se înregistrează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş în termen de 60 de zile de la absolvire, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă, beneficiază de servicii de specialitate asigurate de instituţie.

CITEŞTE ŞI: Cum arată timişoreanca Lavinia Pîrva în ultimul trimestru de sarcină. Viitoarea mămică este destul de activă

Absolvenții de liceu din promoția acestui an se pot prezenta pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, ca etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj, în intervalul 1 iunie – 30 iulie.

CITEŞTE ŞI: Meseria unde poţi câştiga un salariu de 9.000 de lei imediat după terminarea şcolii pe care tinerii din România o ocolesc

Potrivit prevederilor legale, absolvenții studiilor liceale trebuie să se prezinte la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Indiferent, însă, de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 1 iunie, având în vedere că, potrivit Ordinului nr 3220/2018 al Ministrului Educaţiei Naționle, cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 31 mai.

În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile, adică cel târziu în 30 iulie, ei au dreptul în continuare să se înregistreze la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, beneficiind de servicii de informare și consiliere profesională, mediere, formare etc.

Prevederile referitoare la absolvenţii de liceu sunt în concordanţă cu obligaţia instituţiilor de învăţământ de a elibera certificate de studii în termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizării studiilor), ori până la acea dată rezultatele examenului de bacalaureat încă nu sunt cunoscute.
Condiţii pentru cei cu studii superioare

„În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

Având în vedere că nimeni nu are siguranţa promovării examenului de licenţă, recomandăm tuturor absolvenţilor de studii superioare cu domiciliul în judeţul Timiș să solicite adeverinţa de absolvire (chiar şi fără examenul de licenţă) imediat ce au finalizat cursurile şi să se înregistreze la sediul agenţiilor de ocupare cele mai apropiate (Timişoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Deta, Jimbolia, Făget, Buziaş) în interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor”, atenţionează AJOFM Timiş.

Dacă examenul de licenţă nu este promovat în termen de 12 luni, iar absolventul nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, dar, în schimb, va putea să beneficieze de serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de formare profesională gratuite dacă se înregistrează în evidenţa AJOFM Timiș.

Acte necesare la înregistrare

În vederea înregistrării la agenţiile de ocupare, absovenții trebuie să prezinte: actul de indentitate, în copie şi original; certificatul de naştere, în copie şi original; actul de studii (adeverinţa de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalaureat, după caz), în copie şi orginal, iar în cazul adeverinţei, trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 31 mai 2019; adeverinţa eliberată de medicul de familie, din care să rezulte dacă este apt de muncă; acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să reiasă că nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare; dosar plic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *