„Fă mișcare. Rămâi sănătos!”

"Fă mișcare. Rămâi sănătos!"

Săptămâna europeană a mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, marcată în fiecare an între 16 şi 22 septembrie, care susţine utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, a transportului public de către toată lumea, ca o soluţie de mobilitate eficientă, cu tarife accesibile şi cu emisii scăzute. Pe lângă transportul public în comun, este încurajat transportul public activ şi nemotorizat, cum ar fi deplasăriile pe jos şi cu bicicleta, care joacă un rol important în amplificarea incluziunii sociale şi a stării de bine.

În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără mașini, zi în care autorităţile sunt încurajate să rezerve una sau mai multe zone pentru pietoni şi biciclişti pentru cel puţin o zi.

Tema aleasă în acest an “ Siguranţă şi sănătate prin mobilitate durabilă!”, cu sloganul „Fă mișcare. Rămâi sănătos”, dorește să atragă atenţia asupra dificultăților cu care s-a confruntat Europa și întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, tema se referă şi la oportunităţile de schimbare care rezultă din această criză de sănătate fără precedent din Europa.

În acest an, Săptămâna Europeană a Mobilității dorește să evidențieze capacitatea de adaptare a orașelor, precum și realizările acestora, în încercarea de a continua acțiunile privind o mai mare mobilitate activă și utilizarea mijloacelor de transport cu emisii scăzute sau cu emisii zero.

Școli implicate

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş (APM Timiș) se alătură campaniei de mobilitate, prin organizarea de activități educative de informare, activități sportive şi recreative care promovează mișcarea pentru sănătate și utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Timiș şi 16 unităţi de învăţământ din judeţul Timiş (Palatul Copiilor Timişoara, Liceul cu Program Sportiv Banatul, Liceul Teoretic Special IRIS din Timişoara, Liceul Teoretic Moisil Timişoara, Liceul de Arte Plastice Timişoara, Liceul de Arta „Ion Vidu” Timişoara, Colegiul Naţional Bănăţean, Liceul Tehnologic de Silvicultură şi Agricultură „Casa Verde”, Şcoala Gimnazială nr.13 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.16 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.19 “Avram Iancu” din Timişoara, Școala Gimnazială Nr.21 din Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.30 din Timişoara, Şcoala Gimnazială Satchinez, Grădiniţa PP Nr.23 Timişoara, Grădiniţa PP Nr.32 Timişoara).

Pe toată durata campaniei 16-22 septembrie 2021, în fiecare şcoală partacipantă se vor organizează evenimente pe tema : „Fă mișcare. Rămâi sănătos!”

În data de 17 septembrie, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Timiş împreună cu Liceul Sportiv Banatul din Timișoara, organizează mai multe activități sportive, dedicate Saptămânii Europene a Mobilităţii, cu sloganul – Fă mișcare. Rămâi sănătos!, după următorul program:

Ora 10:00 – Crosul mobilității (1000 m – Stadionul Dan Păltinişanu)
Ora 11:00 – Cupa mobilității – Fotbal (Teren redus – Liceul cu Program Sportiv Banatul)
Ora 11:30 – Cupa mobilității – Box (Sală antrenament – Liceul cu Program Sportiv Banatul)
Ora 12:00 – Cupa mobilității – Handbal (Sală – Liceul cu Program Sportiv Banatul)
Ora 13:30 – Festivitatea de înmânare diplome

CITEȘTE ȘI: Rata de infectare crește vertiginos în localitățile timișene

„Acestă activitate este susţinută de Inspectoratul Şcolar Timiş prin domnul Constantin Osani, Inspector de Educație fizica şi sport, precum şi de domnul dr. Gaşpar Ioan-Dan, care este un promotor al mişcării pentru sănătate, care v-a face şi o activitate demonstrativă.

Scopul acestor activități este de a atrage atenţia cetăţenilor asupra beneficiilor pe care le aduce sănătății şi mediului înconjurător mersul pe jos şi cu bicicleta, precum şi avantajele folosirii transportului în comun în detrimentul transportului auto individual în activitățile de zi cu zi.

Oamenii sunt încurajați să-și mențină sănătatea fizică şi mintală prin mişcare, explorând frumusețea orașului, a regiunii sau a țării în care locuiesc și respectând mediul înconjurător și sănătatea celorlalți atunci când aleg un mijloc de transport”, a declarat directorul executiv al APM Timiș, Petru Oprtuț.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns