Expunerea la radiații, fumatul și stresul afectează buna funcționare a sistemului endocrin

dr mihaela vlad

Sistemul endocrin al corpului uman reglează toate funcțiile organismului și asigură integrarea lui în mediul exterior (o adaptare a sa).

Cea mai mare glandă endocrină este tiroida, iar cea mai importantă – hipofiza. Situată în interiorul cutiei craniene, hipofiza reprezintă un veritabil „creier” al sistemului endocrin, un coordonator al activității acestuia.

CITEȘTE ȘI: 24 şi 31 decembrie ar putea fi zile libere! Românii, minivacanţe de câte 5 zile de Crăciun şi Revelion

La fel de importante pentru organism sunt, însă, paratiroidele, suprarenalele și gonadele, fiecare având un rol bine definit în buna funcționare a corpului uman.

În general, suferințele sistemului endocrin sunt trecute cu vederea, oamenii ajungând la medic de multe ori doar în faze avansate de boală.

Însă, la nivel național, prevalența bolilor endocrine și în special a celor tiroidiene a crescut semnificativ, ceea ce îi face pe medici să-și îndemne pacienții să acorde o mai mare importanță acestor afecțiuni.

„Dacă bolile sistemului endocrin sunt depistate în stadiu precoce, ele pot fi tratate asigurând o supraviețuire îndelungată a pacienților, fără a fi afectată calitatea vieții”, afirmă conf. dr. Mihaela Vlad, coordonatorul Compartimentului de Endocrinologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara.

CITEȘTE ȘI: S-a câștigat marele premiu la Tragerea Suplimentară Loto 6/49. Sunt aproape 4 milioane de euro! Biletul a fost jucat la o agenție din Timișoara!

Având, în cadrul spitalului, o experiență profesională de peste două decenii, conf. dr. Mihaela Vlad s-a confruntat, împreună cu colectivul Compartimentului de Endocrinologie, cu o cazuistică diversă, din întreg sistemul endocrin, de la formele cele mai simple până la cele mai severe de boală. Merită menționat, în context, faptul că în acest compartiment ajung pentru consultații și tratament pacienți nu doar din Timiș, ci și din Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Arad, Gorj.

Mare parte din cazuistică este rezolvată în cabinetul de endocrinologie din Ambulatoriul spitalului, unde activitatea este asigurată de șase medici primari endocrinologi, toți având și competențe de ecografie endocrină. Zilnic, prin cabinetul din Ambulatoriu trec 40-50 de pacienți.

„Numărul tot mai mare de pacienți cu boli endocrine se explică prin creșterea accesabilității la serviciile medicale, o informare tot mai bună a pacienților, dar și creșterii numărului de medici specialiști endocrinologi.

Aș menționa în acest context și creșterea interesului absolvenților pentru specialitatea noastră. Nu putem omite, însă, influențele factorilor nocivi asupra sistemului endocrin, și mă refer aici la expunerea mai mare la radiații – respectiv telefoane, calculatoare, investigații iradiante, fumatul, stresul”, explică conf. dr. Mihaela Vlad.

CITEȘTE ȘI: Intervenție medicală în premieră la Timișoara

Pacienții Compartimentului de Endocrinologie sunt și tineri, și persoane în vârstă, semn că aceste afecțiuni nu țin cont de vârstă.

80 la sută sunt femei, iar 20 la sută, bărbați.

Cei mai mulți dintre pacienți suferă de tiroidă, iar pe primul loc la bolile tiroidiene sunt cele autoimune – favorizate de stres și de suprasolicitări fizice și psihice.

Cele mai puține cazuri vizează glandele suprarenale.

„Marea majoritate a bolilor endocrine dau manifestări clinice specifice care pot atrage atenția.

De exemplu, creșterea mâinilor și picioarelor în acromegalie sau creșterea dimensiunii tiroidei cu apariția gușii.

Le recomand oamenilor să vorbească cu medicul lor de familie ori de câte ori suspectează o anumită afecțiune, doar medicul fiind cel care poate oferi o îndrumare corectă către specialiști.

Și le mai recomand să aibă un regim de viață echilibrat, să învețe să gestioneze stresul și să consume sare iodată”, mai afirmă conf. dr. Vlad.

„Am avut o pacientă pe care am depistat-o extrem de tardiv cu acromegalie și cancer tiroidian și care are deja peste zece ani de la diagnosticare și se află într-o condiție foarte bună.

Pentru mine, e o reușită profesională de care sunt mândră. Am dat, însă, acest exemplu pentru a-i încuraja pe oameni să ni se adreseze, atunci când au probleme de sănătate”, a concluzionat doamna doctor Vlad.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *