Exponatul lunii martie la Muzeul Banatului

Exponatul lunii martie la Muzeul Banatului

Exponatul lunii martie la Muzeul Banatului

Exponatul lunii martie la Muzeul Banatului este o veritabilă capodoperă a tiparului și spiritualității secolului al XVI-lea: cartea „Concionum de tempore”, o reeditare a colecției de predici ale călugărului dominican Luis de Granada.

Născut în 1504 în Spania, acesta a fost un predicator important al secolului al XVI-lea. Volumul „Concionum de tempore” (tradus „Prelegeri despre timp”) a fost tipărit în 1581 la Antverpiae, la celebra tipografie Ex officina Christophori Plantini Architypographi Regij, marcând o piatră de hotar în literatura religioasă.

“Cartea este o tipăritură cu cerneală neagră, filele au dimensiunile 14 x 8,5 cm. Tipăritura a fost legată pe scoarțe de caton multistratificat, iar cusătura este efectuată continuu, pe gherghef, cu patru nervuri geminate și două lănțișoare marginale.

Nervurile sunt din sfoară de cânepă, iar ancorarea lor s-a executat prin trecerea capetelor nervurilor prin practicarea unor orificii făcute în scoarță. Învelitorile sunt din piele de vițel de culoare maro roșcat.

Pe suprafața pielii sunt prezente ornamente care au fost obținute prin imprimare la cald cu foiță aurie – un chenar alcătuit din linii duble, având patru fleuroane la colțuri, iar în centru un medalion în formă de suprapolis: un crucifix având la bază un personaj și o floare înconjurat de o mandorlă.

CITEȘTE ȘI: Spectacole la Opera Naţională Română din Timişoara în luna martie

Cotorul exterior este din aceeași piele ca și învelitoarea. Este împărțit în cinci registre, delimitate de patru nervuri profilate. În centrul fiecărui registru se află câte un fleuron, obținut prin imprimare la cald, cu foiță aurie. Pe fila de gardă de la finalul cărții și pe forzațul copertei din spate se găsesc însemnări: exerciții de caligrafie și prescurtări uzuale ale scrierii în limba latină cu cerneală neagră, multe dintre ele scrise cu caractere gotice.

Restaurarea cărții s-a realizat pe volum nedesfăcut. În decursul operațiunii, s-a luat în calcul corpul cărții și legătoria sa.

Pentru file s-au realizat intervenții de desprăfuire, curățare umedă cu soluție hidroalcoolică, reîncleierea suportului papetar, completarea și restaurarea filelor (filă cu filă), intervenind pe fisuri, liniile de pliere și zonele cu lipsă de material prin completare cu hârtie japoneză și adeziv CMC.

La nivelul legătoriei s-au efectuat: consolidarea scoarțelor de carton; croirea unor bucăți de pielenouă, șerfuirea și vopsirea acestora la nuanța originală; lipirea bucăților de piele nouă pe zona colțurilor și a muchiilor.

Cotorul a fost deprins pentru completare, iar pentru început cotorul interior a fost căptușit cu hârtie și pânză, urmată de lipirea noi pieli, pe care s-a aplicat regiunile cu pielea originală.

Obiectul a fost restaurat în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare al instituției noastre”, au precizat reprezentanţii MNaB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *