Excursie de (re)cunoaştere printr-un Banat al culturii

camine

Mâine dis-de-dimineață, echipa proiectului cultural “Cămine în mişcare” îi invită pe cei interesaţi  într-o așa-zisă excursie de (re)cunoaștere prin Banat, în satele din județul Timiș situate la granița cu Serbia, ca să arate ce a ieșit în urma cercetărilor desfăşurate pe teren de-a lungul acestui an.

CITEȘTE ȘI: Temperaturile cresc în weekend

Participarea la acest eveniment, intitulat “Lansare în Mișcare”, este gratuită, dar necesită o înscriere în prealabil cu o scurtă povestioară, pe http://bit.ly/înscriere-LANSARE-ÎNMIŞCARE.  Locurile  sunt limitate și numai 15 povești vor fi selectate.

“Așadar, pe traseul Timișoara – Comloșu Mare – Lenauheim – Teremia Mare – Gottlob, vedem două picturi murale realizate în cadrul proiectului, degustăm produse locale – mai o prăjitură, mai un coniac,  lecturăm povești găsite-n sat pe care le-am pus bine în trei cărți de buzunar, urmărim avanpremiera  documentarului <<Graniţa (The Border)>>  și ne bucurăm de atmosfera întreținută, pe tot parcursul excursiei, de  un om de-al locului (interpretat de Ionuț Marian Pîrvulescu de la Teatrul Auăleu).

Premiera oficială a filmului documentar <<Graniţa (The Border)>>  va avea loc marți,  de la ora 18, 30, la Space Corner by TM2021 din incinta  Bastionului <<Maria Theresia>> din Timișoara, context în care  se va desfăşura şi lansarea cărţii <<Cămine în mişcare.2019>>.

Pelicula “Graniţa”, regizată de Cristina Băican, ilustrează povești ale oamenilor care au locuit sau locuiesc în satele de la hotarul cu Serbia și Ungaria, povești din trecut și din prezent, la o sută de ani de la trasarea  frontierelor peste Banatul istoric.

Picturile murale  le descoperim împreună la fața locului, prezentate chiar de autorii lor. <<Flying dreams>>, realizat de Ovidiu Batista, decorează peretele exterior al căminului cultural din Comloșu Mare, iar lucrarea <<Zidul care vorbește>>, creată de Livia Mateiaș, împodobeşte fațada morii din Teremia Mare”, anunţă organizatorii acţiunii. “Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces” este un proiect Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația “Prin Banat” şi co-finanțat de Consiliul Judeţean Timiş și Primăria Municipiului Timișoara.

Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul oraşului, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Pe toată perioada desfășurării acestui eveniment se vor înregistra secvențe foto și video, situaţie care va conduce incidental şi la prelucrarea unor date personale reprezentând imagini foto/video, ale participanților la acest eveniment. Prin participarea la evenimentul Lansare în Mișcare, cei înscrişi îşi vor da acordul pentru toate materialele audio/foto/video/scrise ce urmează a fi folosite/transmise/afişate/publicate pe platforme media şi social  media ( Facebook, Instagram), pe siteul și pe pagina de Facebook a proiectului “Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns