EXCLUSIV! Zone cu RADIOACTIVITATE crescută în judeţul Timiș. Un spaţiu extrem de PERICULOS există şi în Timişoara

zona radioactiva

Recent, guvernul a aprobat, prin hotărâre, Strategia naţională şi planul naţional pentru gestionarea siturilor contaminate, documente ale căror prevederi au în vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului şi a apelor subterane, precum şi a riscurilor provocate de acestea pentru sănătatea umană şi pentru mediu. Acest prim demers va constitui punctul de plecare pentru viitoare iniţiative legislative care vor asigura aplicarea proceselor de remediere durabilă a siturilor.

Zonele contaminate sunt cele în care s-au desfăsurat în principal activităţi din industria minieră si metalurgică, unde procesarea si depozitarea deşeurilor s-a făcut fără măsuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare şi de la haldele de steril, precum şi de la instalaţiile de prelucrare. De asemenea, industria chimică, prin ansamblul de combinate chimice, petrochimice şi fabrici de medicamente, abandonate sau desfăşurând încă activităţi, constituie un alt sector economic cu impact asupra mediului.

Situri radioactive identificate în Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara

Cu toate că în zona de vest cea mai cunoscută exploatare de minereu radioactiv, de uraniu, a fost la Ciudanoviţa în judeţul Caraş-Severin, și în judeţul Timiş sunt încă locuri unde nivelul de radioactivitate e destul de mare. Mircea Goloşie, preşedintele Asociaţiei Hobby Club „Jules Verne”, din Buziaş, susţine că sunt multe situri contaminate radioactiv şi că oficialităţile preferă să ignore acest adevăr.

Mircea GolosieTimişoara are o zonă radioactivă

Potrivit lui Mircea Goloşie, chiar şi în Timişoara există o zonă în care radioactivitatea este mare: „Este vorba de o suprafaţă de teren de lângă Pădurea Verde, în apropierea poligonului, locul în care, există un foraj şi o staţie de separare”.

Acel perimetru – canalul de lângă linia de cale ferată – este cunoscut şi de alţi specialişti, chiar şi fizicieni, care au făcut măsurători în zonă, însă care preferă să nu-şi dezvăluie identitatea.

Localnicii, expuşi la contaminare

Conform inventarierii realizate cu echipament de specialitate, în vestul judeţului Timiş mai sunt situri contaminate radioactiv, mai ales în zona Beba Veche, unde s-au realizat foraje petroliere. Inginerul Mircea Goloşie, afirmă că zone cu potenţial radioactiv au fost identificate la Nădrag, Tomeşti – Baloşeşti, Silagiu, Darova, Luncani şi Fărăşeşti. Haldele sau rămăşiţele unor exploatări de minereu din aceste perimetre îi expun încă pe localnici la doze nepermis de mari de radioactivitate.

Materiale radioactive, folosite la construcţia unor case

„Materiale din halda de steril a unei mine din zona Tomeşti au fost folosite la construcţia unor case din zonă şi la diverse lucrări de pietruire, la care, în prezent, au fost identificate valori de radiaţii mari”, susţine preşedintele asociaţiei. Potrivit acestuia, doar în zona Banatului mai sunt 25 de astfel de cazuri. Grav este că autorităţile centrale par să fi uitat complet de aceste amplasamente, deşi aveau obligaţia decontaminării zonelor şi transportării deşeurilor la un depozit specializat.

 

Mai multe despre acest subiect citiţi în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de luni, 15 februarie!

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “EXCLUSIV! Zone cu RADIOACTIVITATE crescută în judeţul Timiș. Un spaţiu extrem de PERICULOS există şi în Timişoara

  1. Cred ca se exagereaza. Iata cateva masuratoari proaspete din apropierea zonei mentionate: http://data.uradmonitor.com/tools/voctest.php?timestart=1466184498&timestop=1466185867

    Selectati „Radiation” din meniul de sus.

    Detectorul folosit a fost de tip Geiger Muller, cu 5 tuburi SBM19 in paralel (deci o sensibilitate foarte buna), la o distanta de 15cm de sol, montat pe autoturism. Datele colectate automat si transmise la internet prin conexiune 3G.

    1. Poliradiometru utilizat este cu sezor din NaI,cu diametru de 90 mm…si pot continua,dar nu are sens.Sensibilitatea nu se compara.Dar depinde ce zona a fost masurata.Acolo a fost si CNCAN-ul.Pe harta comunei,zona este evidentiata ca si zona contaminata.Cat despre eventuala disparitie a fenomenului…cateva sute de mii de ani,pana la injumatatire,…

  2. Poliradiometru utilizat este cu sezor din NaI,cu diametru de 90 mm…si pot continua,dar nu are sens.Sensibilitatea nu se compara.Dar depinde ce zona a fost masurata.Acolo a fost si CNCAN-ul.Pe harta comunei,zona este evidentiata ca si zona contaminata.Cat despre eventuala disparitie a fenomenului…cateva sute de mii de ani,pana la injumatatire,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *