Cea mai tânără comună din România se află în judeţul Timiş! Peste 40% din populaţie nu a împlinit încă 20 de ani

Stiuca1

Unul din zece mii de copii născuți, anual, în România vine pe lume într-o comună din Timiș și este, în cele mai multe cazuri, de etnie ucraineană.

În timp ce în întreaga Românie, natalitatea este în scădere, la Știuca, aceasta se situează aproape de nivelul perioadei ”decrețeiilor”. Conform statisticilor, în țara noastră, se nasc până la zece copii la mia de locuitori, iar în comuna timișeană cifrele sunt duble, depășind media Uniunii Europene. Este și motivul pentru care Știuca este cea mai tânără comună din România, peste 40 la sută din populație având sub 20 de ani.

”Avem în medie 20 de nașteri pe an și o populație de până în 2.000 de persoane. Media de vârstă este de 33 de ani, iar aproape trei sferturi din populație are până în 50 de ani. În toată comuna avem 800 de persoane cu vârsta de până la 20 de ani. Cea mai mare pondere a populației este în centrul de comună”, a declarat Vasile Bejera, edilul-șef al localității.

 

Nici o familie fără copii
În comuna Știuca – care cuprinde satele Dragomirești, Oloșag și Zgribești – nu există familie care să nu aibă cel puțin un urmaș.

”De regulă, fiecare are cel puțin trei copii. Avem și câteva familii cu 12-13 urmași. Un procent de 73 la sută din populație este de origine ucraineană, iar 96 la sută dintre etnici locuiesc în centrul de comună. Avem în jur de 600 de persoane de origine română, cinci etnici germani, trei-patru unguri, cinci-șase slovaci, dar nu există nici un rom”, a precizat Vasile Bejera.

Potrivit acestuia, toți locuitorii – indiferent de etnie sau religie – sunt împotriva avorturilor. ”Generația de vârsta mea nu a avut altă avere decât bogăția sufletească, iar copiii sunt comoara familiei. Generațiile tinere au deja la 24-25 de ani – vârstă la care majoritatea se căsătoresc – case și mașini.
primar StiucaTratamente pentru încă un moștenitor
Însuși primarul comunei Știuca este un exemplu al dorinței locuitorilor de a avea cât mai mulți urmași. ”Mi-am dorit să am patru copii și am vrut ca primul să fie fată. Am avut trei băieți, după care soția a făcut tratamente pentru a rămâne din nou însărcinată. După opt ani de la nașterea băiatului cel mic, am avut-o pe fetița noastră, care e deja mare”, spune Vasile Bejera.
Peste 200 de căsătorii în aproape trei mandate
Ales la scrutinul din 2004, primarul Vasile Bejera a unit peste 200 de cupluri pe parcursul celor aproape doisprezece ani de când se află în fruntea administrației locale. ”Media este de 17 nunți pe an. Dintre cele peste 200 de căsătorii pe care le-am oficiat doar două-trei cupluri nu s-au înțeles și au divorțat. Majoritatea ucrainenilor își iau neveste aparținând aceleiași etnii”, spune primarul.

Mai multe picanterii citiţi în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de vineri, 9 octombrie.

 


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cea mai tânără comună din România se află în judeţul Timiş! Peste 40% din populaţie nu a împlinit încă 20 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *