Elogiu european adus Timișoarei

Elogiu european adus Timișoarei

Viitoarea capitală culturală europeană în 2021, Timișoara, captează deja interesul la nivel internațional. Recent, un articol dedicat orașului de pe Bega a apărut în celebrul ziar de circulație europeană, cu reședința la Viena, „Kronen Zeitung”, având ca titlu o sintagmă măgulitoare, frecvent folosită de timișoreni: „Mica Vienă a României” („Kleines Wien Rumaniens”).

În articolul ce se întinde pe două pagini ale celui mai mare ziar din Austria, autorul, Florian Krenstetter, susține că Timișoara, datorită palatelor și bisericilor din secolul al XVIII-lea și celor peste 15.000 de clădiri istorice, se aseamănă puternic cu fosta capitală imperială, fiind numită, cu mândrie, de către locuitori, „Mica Vienă” (cu trimitere și la faptul că, în trecut, s-a aflat sub conducere austro-ungară).

Timişoara, un simbol al libertății

Autorul articolului apărut în „Kronen Zeitung” arată că Timișoara este fericit poziționată aproape de punctul de întâlnire a trei țări: România, Ungaria și Serbia. Având în spate o istorie îndelungată și turbulentă, orașul este considerat astăzi, din punct de vedere cultural și economic, unul dintre cele mai importante din Balcani.

Florian Krenstetter evidenţiază faptul că, de când Timișoara a devenit cunoscută, în întreaga lume, ca fiind locul în care, în 1989, a început Revoluția românilor împotriva regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu, este percepută, inclusiv de către străini, ca un simbol al libertății.

Kleines Wien

Acest spirit al libertății a făcut posibilă multiculturalitatea – în urbea de pe malurile Begăi conviețuiesc, în deplin respect, diferite și multiple minorități, culturi și religii –, acesta fiind unul dintre motivele care au contribuit la alegerea Timișoarei ca viitoare capitală culturală europeană în anul 2021. Această alegere a fost percepută ca start al reînnoirii capitalei Banatului.

În continuarea articolului apărut în cel mai mare ziar austriac se mai arată că Timișoara a început să se schimbe, fiind reabilitate Piața Unirii, Piața Libertății, multe clădiri istorice, păstrându-li-se însă, în totalitate, identitatea arhitecturală, detaliile autentice. În consecință, palatele au început să-și recapete aerul atrăgător și primitor, reîmprospătându-și culorile vii. Autorului nu-i scapă însă faptul că, deși unele clădiri au beneficiat de „o cură de frumusețe”, mai sunt încă multe care lasă de dorit.

„Traian în Dacia”

În continuarea articolului apărut în capitala Austriei este evidențiat un proiect comun de anvergură anunțat de Opera Națională Română din Timișoara și Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, în cadrul Programului cultural Timișoara 2021. Este vorba de premiera națională „Traian în Dacia”, de Giuseppe Nicolini, regia aparținându-i celebrului Silviu Purcărete.

Proiecte culturale

Sunt enumerate, de asemenea, mai multe proiecte din vastul program cultural Timișoara 2021, pregătit de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii. Este prezentat, astfel, Festivalul Luminii – o serie cu trei reprezentații care au loc o dată pe an, începând din 2018: „Lumina Libertăţii”, „Lumina Unirii”, și „Lumina Victoriei”.

timisoara 95

Proiectul „Art Encounters Biennal 2021” și-a propus nu doar să pună arta românească contemporană în lumina reflectoarelor, ci și să fie un punct de întâlnire între scenele internaționale și cele românești actuale. Proiectul cultural Pop-Up-Cultural „Bega! The Lightning Project” prezintă, pe parcursul mai multor zile, o combinaţie magică între tehnologie și creativitate. Un alt proiect, „IMPULS”, și-a propus să transforme diferitele cartiere ale orașului de pe Bega, prin dans și performance-uri creative, în zone culturale.

O capitală culturală europeană exemplară și un model de succes în UE

Concluzia pe care Florian Krenstetter o transmite celor aproximativ trei milioane de cititori ai celui mai mare ziar austriac, „Kronen Zeitung”, este aceea că Timișoara e astăzi un oraș cosmopolit, cu mult șarm și o cultură prosperă, care va deveni, grație mai multor puncte forte (deschidere, inovare, orientare spre viitor și toleranță), capitală culturală în 2021. Iar Timișoara 2021 vrea să fie o capitală culturală europeană exemplară și un model de succes în Uniunea Europeană.

Articol scris de OANA CRIŞAN

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Elogiu european adus Timișoarei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *