Elevul trage ponoasele…

Examenul de bacalaureat a trecut şi, ca şi în fiecare an şcolar, au fost candidaţi care nu s-au mai prezentat la probe, în timp ce alţii au fost prinşi încercând să copieze.

În această sesiune, însă la centrul de examinare de la Liceul cu Program Sportiv „Banatul”, elevii dintr-o sală au simţit lipsa de fair-play a dascălilor supraveghetori şi a celor din comisia de bacalaureat.

În timp ce se susţinea una dintre probele obligatorii ale profilului, respectiv istoria, în una dintre clase profesorul supraveghetor le-a spus candidaţilor să scrie în colţul din stânga al foilor de examen următoarele date: sesiunea, anul şi profilul.

Candidaţii s-au conformat şi au început să abordeze subiectele, însă după o oră şi ceva comisia de bacalaureat din centrul respectiv a verificat câteva lucrări şi a hotărât să anuleze lucrările, dându-le posibilitatea elevilor să copieze conţinutul lucrărilor pe alte foi de examen.

Candidaţii au fost profund nemulţumiţi că li s-a răpit din timpul de examen, mulţi fiind obligaţi să scrie sub presiune. O tânără care a fost prezentă în sală ne-a spus: „Pentru că am fost nevoită să copiez cele două subiecte pe care deja le scrisesem pe primul set de foi de examen, cel de-al treilea subiect l-am tratat în viteză, fără să mă pot concentra prea bine asupra lui. Nici nu mai ştiu ce am scris… Nu ni s-a acordat timp în plus, iar la sfârşitul celor trei ore alocate ni s-a spus că mai avem un minut”.

După acest incident, candidaţii s-au dus la preşedintele de bacalaureat şi au solicitat rezolvarea situaţiei. El le-a răspuns zâmbind că nu mai are ce să facă…

Totul a ajuns în atenţia celor de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, iar comisia judeţeană de bacalaureat a vizionat caseta cu înregistrarea celor petrecute în sala de examen.

Mihaela Petrov, inspector şcolar general-adjunct, ne-a declarat: „Am văzut şi eu înregistrarea şi ceea ce ne-a interesat a fost dacă elevii au avut sau nu de suferit. Noi am constatat că au fost candidaţi care au părăsit sala după ora zece, iar ultimul, cel care a scris cel mai mult, a plecat în jurul orei 12. Nici unul dintre tineri nu a solicitat timp în plus pentru a-şi putea termina lucrarea”.

În ceea ce-i priveşte pe profesorii supraveghetori care au greşit, aceştia au fost chemaţi la inspectorat, au dat note explicative şi, în cazul în care se constată că ceea ce s-a întâmplat a fost din vina lor, li se va suspenda dreptul de a mai participa la examenele de bacalaureat timp de cinci ani.

Până una-alta, însă candidaţii s-au simţit nedreptăţiţi, iar pentru unii dintre ei nota de bacalaureat este foarte importantă, reprezentând cheia pentru accesul la facultate.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns