Elevii nu pot începe anul școlar fără declarația pe propria răspundere a părinților

declaratie 3

Într-un proiect de ordin comun emis de Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății privind normele pentru instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19, a fost pregătit un set de recomandări, dar și reguli, pentru viitorul an școlar.

Potrivit proiectului, elevii vor trebui să poarte măști atât în timpul orelor, cât și în recreație, cu excepția orelor de educație fizică.

Oficialii pun accent și pe igienizarea cât mai des a mâinilor (evident, acolo unde este posibil acest lucru având în vedere situația multor școli din mediul rural care nu sunt racordate la rețeaua de apă), pe curățenia și dezinfecția în unitățile de învățământ, asigurarea unei distanțări de minimum un metru între elevi în sala de clasă, precum și pe limitarea contactului atât în timpul orelor, cât și în pauze. Locurile din clasă trebuie să fie fixe, după aranjarea elevilor în bănci, pentru ca aceștia să nu mai schimbe locurile între ei pe toată perioada cursurilor, iar schimbul de obiecte personale între ei este interzis.

O altă recomandare este ca activitățile didactice practice să nu se mai desfășoare în laboratoare, ci în sălile de clasă, evitându-se interacțiunile apropiate dintre elevi.

De asemenea, nu se vor mai practica jocuri de contact sau cu mingea.

În prima zi de școală, părinții elevilor și preșcolarilor vor trebui să semneze o declarație pe propria răspundere tipizată, prin care confirmă faptul că aceștia nu au prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc.), că nu au fost diagnosticați cu COVID-19 și că nu au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

Descarcă declaratie pe propria raspundere parinti 

Elevii și preșcolarii care prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios nu vor putea merge la școală (triajul fiind efectuat zilnic de către părinți), acest lucru fiind un fapt asumat de aparținători tot prin declarația pe propria răspundere. De asemenea, părintele va trebui să prezinte certificatele medicale ale copiilor în cazurile de îmbolnăvire ale acestora indiferent de natura afecțiunilor avute.

De asemenea, așa cum s-a specificat și anterior, fiecare unitate de învățământ trebuie să elaboreze proiecte clare privind infrastructura de care dispune, accesul în școală (circuite de intrare/ieșire), organizarea spațiilor, resursele umane necesare etc., precum și desfășurarea procesului instructiv în funcție de cele trei scenarii (verde, galben și roșu).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *