Elevi din Timiş au trecut testul de ucraineană, fără să fi auzit vreodată un cuvânt în această limbă

Minune mare în localitatea timișeană Ghizela, unde aproape jumătate dintre absolvenții de clasa a VIII-a au trecut recent testul de ucraineană, fără să fi auzit vreodată un cuvânt în această limbă și fără să cunoască literele chirilice.

Acești elevi au fost admiși la clasa cu predare în limba ucraineană din cadrul Colegiului Național ”Iulia Hasdeu”, singura unitate de învățământ liceal din județ cu acest specific, și vor studia din toamnă operele lui Taras Șevcenko.

”Suntem mândri că au promovat examenul. Acești elevi nu sunt etnici ucraineni și nici nu au studiat anterior limba. Pur și simplu au promovat examenul”, spune Evelyn Grecu, directoarea Școlii cu clasele I-VIII din comuna Ghizela.

Înzestrarea extraordinară pe care au dovedit-o cei cinci copii din Ghizela la testul de limbă ucraineană a contat mai mult decât rezultatele obținute la evaluarea națională, cel mai puțin pregătit dintre geniile locale fiind notat cu trei atât la română, cât și la matematică.

Spre deosebire de elevii care studiază în limbile germană (care încă de la înscrierea în clasa pregătitoare sunt testați), maghiară sau sârbă, cei de la ucraineană nu au avut de susținut o probă scrisă la limba maternă, fiind admiși în urma unei verificări ulterioare. Cu toate acestea, din cele 28 de locuri disponibile în această clasă, doar 19 au fost ocupate într-o primă etapă, în condițiile în care în județul Timiș circa un procent din populație vorbește limba ucraineană.

Este încă o dovadă a performanței învățământului românesc, care oferă tuturor elevilor șansa depășirii posibilităților prin șablonizarea, de-a lungul anilor, a subiectelor examenului de final de clasa a VIII-a și scăderea dificultății acestora, precum și prin oferirea ocaziei de admitere la liceu cu medii sub cinci la capacitate, la care se adaugă și oportunitatea de a studia într-o limbă străină fără a avea cunoștințe minime.
”Anul acesta am avut cele mai bune rezultate. Cea mai mare medie a fost 8,80 și cea mai mică 4,02. Chiar dacă nu toți au luat nota cinci, absolvenții noștri au fost repartizați la cele mai bune licee din Lugoj: Hasdeu și Brediceanu”, a completat Evelyn Grecu.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns