Edupedu.ro a adus la Timișoara proiectul ”Școala de bani începe școala”

Edupedu.ro a adus la Timișoara proiectul ”Școala de bani începe școala”

Edupedu.ro a adus la Timișoara proiectul ”Școala de bani începe școala”

Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit prima conferință regională dedicată profesorilor interesați în transpunerea elementelor de educație financiară în diferite domenii de studiu, organizată de organizația non-profit edupedu.ro, cu sprijinul BCR.

”Școala de bani începe școala: Resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară” a adus împreună profesori din toate ciclurile de învățământ, începând de la cel preșcolar până la cel liceal.

Participanții au avut ocazia de a cunoaște modalități prin care noțiunile de educație financiară pot fi explicate pe înțelesul elevilor într-o manieră transdisciplinară, pentru a-i ajuta pe drumul către o sănătate financiară.

”Am venit la această conferință pentru a cunoaște, în primul rând, evoluția banilor și de a aplica la dirigenție elemente de educație financiară”, a afirmat Dragoș Matei, cadru didactic la catedra de istorie, unul dintre profesorii prezenți la eveniment.

”Se poate face educație financiară încă de la preșcolari, eu personal, la clasă, am aplicat strategii prin joc, pentru că cei mici se joacă și așa învață: cu recompense de la care să primească dobândă – recompense însemnând bănuți făcuți din hârtie sau bucățele de <happy face> care valorau o anumită sumă de bani – copiii merg la magazinul din clasă, își cumpără un pix, un creion, un caiet sau pot reinvesti banii și pot merge într-o excursie.

Putem face educație financiară, de exemplu, la fiecare materie: la educație fizică, la arte, la istorie… Nu trebuie să depindem de sistem, pentru că profesorul face diferența oriunde.

Dacă introducem, la fiecare materie, câte un pic de educație financiară, cred că le putem pune copiilor bazele unei educații financiare la nivel de adult”, a explicat Cristina Șerban, coordonatoarea programului național numerație al Teach for Romania, profesor de învățământ primar.

CITEȘTE ȘI: La Moșnița, Aquatim desfundă canalizarea pe o stradă dar inundă casele de pe străzile vecine

Din partea gazdelor, a fost prezentă Flavia Barna, prorector al Universității de Vest din Timișoara, care a subliniat importanța parteneriatului instituției pe care o reprezintă cu mediul preuniversitar:

”Cred în această relație, consolidată, de durată, între universități și dumneavoastră, cadrele didactice care ne dați posibilitatea, nouă, de a șlefui ceea ce dumneavoastră reușiți să scoateți ceea ce este mai bun din tinerii noștri. (…) Credem că un astfel de proiect, de educație financiară, este necesar pentru a face diferența, pentru tinerii, copiii noștri, elevii dumneavoastră și studenții noștri în a fi oameni de viitor.”

”Un proiect, ca să aibă succes, are nevoie de trei elemente: inițiativă, parteneri și oameni cărora să i se adreseze. (…) Educația financiară este o temă de actualitate. Vedem, la fiecare pas, nevoile unei culturi economice solide, începând cu cei mai mici copii. (…)

Apar primele noțiuni – card, bursă, un cont în care să primească banii și, încetul cu încetul, trebuie să știe să-și facă singuri bugetul cu acești bani”, a punctat Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct al ISJ Timiș, în deschiderea conferinței.

Moderatorul evenimentului a fost Mihai Peticilă, redactor la platforma de știri din domeniul educație edupedu.ro.

Cu acest prilej, jurnalistul a experimentat și postura unui profesor, chiar dacă unul informal, încercând să capteze de la pupitru atenția unui auditoriu curios, prin explicații și întrebări, dar și să obțină răspunsuri de la cadrele didactice prezente în sală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *