Dumbrăvița s-a întors în ”Iepoca de aur”. Lucrările executate în ziarul primăriei n-au legătură cu realitatea

detaliu gura canal intrare spre padure

După seria de articole în care am devoalat matrapazlâcurile comise de administrația Dumbrăviței, oamenii din cea mai mare comună timișeană au început să prindă curaj și să facă publice tot mai multe lucruri anormale sesizate în localitate.

Pământ aruncat în canal și un podeț improvizat
Pământ aruncat în canal și un podeț improvizat

Un memoriu expediat pe adresa Primăriei Dumbrăvița a ajuns și în redacția noastră, tema acestuia fiind „neregulile grave privind canalul natural de scurgere al apei de ploaie din str. Nicolae Bălcescu spre pădure (canal principal colector)”.

Iată ce aspecte au ajuns – sau ar fi trebuit să ajungă – sub ochii primarului Victor Malac:

 

Ca să poată trece de pe un mal pe celălalt, muncitorii care lucrează la blocul din apropiere au aruncat beton în canal
Ca să poată trece de pe un mal pe celălalt, muncitorii care lucrează la blocul din apropiere au aruncat beton în canal

„Așa cum ați fost sesizat și ați constatat la fața locului, scurgerea apei prin canal nu are continuitate, datorită unor oameni care, cu bună știință, au blocat scurgerea rapidă a apei spre pădure prin: aruncarea de basculante cu pământ în canal, la intersecția str. Crăiței cu str. N. Bălcescu; aruncarea de beton pe mijlocul canalului în dreptul str. N. Bălcescu nr. 59; aruncarea de deșeuri din construcții și PET-uri în canal la intrarea în pădure pe distanțe destul de mari. La toate acestea se adaugă tubulatura subdimensionată și colmatată pe sub drumul de lângă pădure, scurgerea apei prin acest tub fiind blocată de un dâmb de pământ creat de aluviuni. Preluarea apei în pădure este îngreunată, fiind făcută printr-un canal perpendicular cu tubulatura, care nu este curățat.

Apa de ploaie a ajuns să băltească în canalul colector
Apa de ploaie a ajuns să băltească în canalul colector

Aceste nereguli au făcut ca apa să băltească în fața obstacolelor, producând mirosuri și fiind un focar de infecție. Față de cele sesizate, vă rugăm să dispuneți: înlăturarea pământului și a betonului din canal; curățarea întregului canal de scurgere din dreptul intersecției străzilor N. Bălcescu și M. Eminescu, în așa fel încât apa să curgă fără obstacole până în pădure pe toată lungimea canalului din str. N. Bălcescu; eliminarea tubulaturii la intrarea apei în pădure, lărgirea și adâncirea canalului ca apa să se verse rapid în pădure; construirea unui podeț peste canalul de intrare a apei în pădure în lățime de 2-3 metri și înălțime de 1 metru.

Vegetația crescută pe malurile canalului colector al apei pluviale, de-a lungul străzii N. Bălcescu până la intrarea în pădure, creează un aspect de savană
Vegetația crescută pe malurile canalului colector al apei pluviale, de-a lungul străzii N. Bălcescu până la intrarea în pădure, creează un aspect de savană

Vă amintim că, în comuna Dumbrăvița, pânza freatică fiind sus, apa de ploaie o regăsim în pivnițe, cămine de apă, grădini, curți etc. Mai menționăm că pe străzile M. Eminescu și N. Bălcescu sunt multe case din văiugă, iar apa freatică și de ploaie produce multe daune acestora. În cazul în care scurgerea apei în canalul spre pădure s-ar face corespunzător, am fi feriți de staționarea apei în curți și până la nivelul caselor. Este de condamnat ca o comună de la șes, fără râuri și pârâuri, cu sistem bine gândit și făcut de canale naturale (dar prost întreținute), să fie inundată la o ploaie mai mare”.

Informații „exacte” în revista primăriei

Gura de acces în tubul de beton de la intrarea în pădure
Gura de acces în tubul de beton de la intrarea în pădure

Săptămâna trecută am fost la fața locului și am constatat că tot ce se scrie în memoriul respectiv are corespondent cu realitatea, fotografiile care însoțesc articolul sunt elocvente.

Pe aici iese apa și "curge" în pădure
Pe aici iese apa și „curge” în pădure

Nu știm ce efect va avea petiția prezentată mai sus, dacă va fi aruncată la coș sau se va remedia situația, însă prima variantă pare mai degrabă cea realistă, ținând cont că, din punctul de vedere al Primăriei Dumbrăvița, totul s-a rezolvat încă din luna august!

Sau, cel puțin, așa aflăm din „Monitorul”, revistuța (șase pagini pe hârtie lucioasă, full color) editată lunar de primăria comunei, care, în numărul din luna august, consemna următoarele: „Pe parcursul lunii august, administrația locală a realizat o serie de lucrări edilitar-gospodărești (…) Echipele primăriei au curățit de vegetație și arbuști canalul de scurgere pluvială către pădure de pe str. Nicolae Bălcescu”.

Noi ne abținem de la orice comentarii, vă invităm doar să priviți fotografiile și să înțelegeți ce înseamnă, în viziunea Primăriei Dumbrăvița, „curățire de vegetație și arbuști”…

dumbravita

Din „Monitorul” primăriei aflăm că totul e bine și frumos


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Dumbrăvița s-a întors în ”Iepoca de aur”. Lucrările executate în ziarul primăriei n-au legătură cu realitatea

 1. Amice ziarist, daca e s-o iei asa iti garantez ca IN TOATE comunele se intampla acelasi lucru. Particularitatea Dumbravitei (o constat ca om nascut la Dumbravita) este aceea ca dezvoltarea ei post-1989 s-a facut haotic. Iar oamenii care s-au asezat aici, poate ca au avut si au bani, dar mentalitatile lor tot de ciobani needucati sunt. In loc sa puna si ei mana sa intretina curatenia, sa miste ceva pe langa casa, ei asteapta totul mura-n gura din partea primariei.

  Nici daca s-ar angaja 300 de oameni la intretinere si tot nu s-ar face fata la necesitatile comunitatii acesteia tot mai mare. Schimbati-l pe primarul asta, nu e problema, dar nimeni, niciun primar, nu va reusi sa-i educe pe cei needucati in primii 7 ani de viata.

  Fara educatie civica nu se poate face nimic. Stiu un caz (nu-i dau numele, e rusinos) de om care locuieste la noi in Dumbravita, mutat de vreo 5 ani, mare patron, care nu va spun aicea ce mizerie are la casa. Faceti prion presa educatie, de acolo se impute totul.

  1. Amice cititor, n-ai sesizat esentialul: in revista primariei se scrie, negru pe alb, ca s-a curatat de vegetatie si arbusti canalul de scurgere pluviala catre padure, or realitatea e alta. Primaria Dumbravita se face ca lucreaza si se mai si lauda cu asta.

  2. Agoszton, esti un mizerabil! Eu si altii ca mine si te asigur ca sunt multi, „misca” prin jurul caselor, dar ne-am astepta ca primaria sa isi faca treaba pt care exista, nu sa tot arunce vine pe ciobani. Nesimtitule!

   1. Limbaj de vinitura. Asta este, 7 ani de acasa nu sunt. Am îndoieli ca ai trait vreodata intr-o comunitate mai mare de 200 de indivizi. Sincer…din Oltenia, asa-i?

 2. Faptul ca se intampla peste tot nu ar trebui sa ne determine sa ne resemnam, dimpotriva. Daca nu incepem de undeva schimbarea, semnaland, implicandu-ne in cazurile concrete, nu vom iesi niciodata din mocirla asta, la propriu si la figurat.
  As vrea sa stiu daca Primaria isi propune sa rezolve cumva (chiar prin actiuni cu voluntari) problema deseurilor de toate tipurile lasate de dezvoltatori dar si de particulari pe terenurile virane. Daca se face un Let’s Do It Dumbravita, eu ma inscriu, doar sa stiu de el. Ca daca pun eu fluturasi la vecini sa ii mobilizez cred ca se vor uita la mine ca la nebuni 🙂

  1. Asta este atitudinea corecta, cea a doamnei Alice. Și eu m-as baga la o acțiune de voluntariat daca primaria ar veni cu niste utilaje.

  2. Doamna Alice, intr-o comuna plina de snobi cu vile care au invadat un satulet linistit cum era pana in anii 90 nu mai e cazul sa veniti si dvs cu expresii imprumutate din engleza (let’s do it) doar ca sa parem mai interesanti! Intai trebuie sa revenim la gandirea sateanului autentic care poate rationa si exprima pe romaneste! GOOOO, GO la dat cu sapa!

 3. Citesc din poza ca pe Strada Lalelelor s-a finalizat:

  – umplerea cu piatra. In primul rand nu e piatra (cf. proiectului) ci este doar balastru. Si nu s-a finalizat, mai au…
  – montarea rigolelor – a inceput in primavara si nu s-a finalizat in nici o parte a strazii. Sau poate doar atat au de gand sa monteze.

 4. dl Ciprian in articol ati scris un adevar mai trebuie vazut cum sa astupat canalul in dreptul fostului cap unde este o mica herghelie .mAI AR TREBUI VAZUT STRAZILE CUM SUNT PLINE DE CAINI VAGABONZI,CUM SE DA AUTORIZATI PTR COSTRUCTIE DACA SE RESPECTA REGIMUL DE INALTIME SAU DE SE RESPECTA CATI METRI SUNT PTR UN APARTAMENT CUM TRANSFORMA DUPLEXURILE IN TRI CASUTE .INTREBARE DE CE CANALIZARILE SE INFUNDA SI EMANA UN MIROS URAT,CE SA INTAPLAT CU CERERILE DEPUSE PTR LOT GRATUIT PTR TINERI EX IN PRIMUL AN AL PRIMULUI MANDAT AL ACTUALULUI PRIMAR CUNOSC PERSOANE CE AU DEPUS CERERE PTR UN ASFEL DE LOC SI NU AU PRIMIT RASPUNS NICI PINA ASTAZI ASA MI AU SPUS .vA RUGAM SA FACETI O ANCHETA IN ZONELE NOI ALE COMUNEI EX CORA ,ZONA NOULUI LIDIL ETC SI CHIAR IN VATRA SATULUI.veDETI RECEPTIILE ASFALTARILOR CINE LEA FACUT CA SUNT DE PROASTA CALITATE PESTE TOT BALTESC LA O MICA PLOIE DAR STR PRIMARULUI T.VLADIMIRESCU NU DE CE ACOLO SA FACUT CUM TREBUIE IAR RESTUL TREBUIE SA STEIE SUB APA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *