Dubaşii din Liebling colindă două zile fără oprire

dubasi liebling

În comuna Liebling, apropierea Crăciunului nu e vestită doar de mirosul de şoric pârjolit sau de cozonaci scoşi din cuptoare. Vânzoleala dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului are loc pe un fond sonor specific acestei perioade a anului.

dubasi liebling 1Dubaşii fac ultimele repetiţii, pentru că trecerea lor pe uliţe în Ajun şi de Crăciun este o sărbătoare pentru localnici. La rândul lor, gospodinele fac pregătiri pentru a-i primi în case cum se cuvine. Timp de două zile dubaşii colindă în lung şi-n lat comuna, oprindu-se la fiecare gospodar. Nu rămâne nici o uliţă nebătută de alaiul de feciori şi bărbaţi, nici o casă necolindată şi nici o fată nejucată.

Pornesc în ajunul Crăciunului şi încheie colindatul în ziua sfântă a Naşterii Mântuitorului. Tradiţia a început în anii ’50, după care un timp a fost uitată. De câţiva ani, obiceiul a fost reluat, iar cei 24 de dubaşi colindă comuna, ca, la final, toţi localnicii să fie invitaţi la Balul Dubaşilor. Pe lângă cei 24 de feciori şi bărbaţi, alaiul e compus şi de doi cântăreţi la saxofon, unul la acordeon şi câţiva dansatori, care să le joace pe fetele gospodarilor.

dubasi liebling 2
„Oamenii ne primesc cu mult drag, cu bucate alese, cu cârnaţi, sarmale, ţuică şi prăjitură. Ne aşteaptă cu drag, iar unii nici nu se culcă până nu-i colindăm”, ne-a spus unul dintre dubaşi.

dubasi liebling 3În ziua Crăciunului, seara, îmbrăcaţi în straie populare, purtând căciuli negre din blană de miel, ornate cu pene de fazan şi cu tricolorul, cu dube (tobe) dichisite cu ştergare populare, feciorii şi bărbaţii se pregăteau pentru bal. Îmbrăcaţi în straie populare, micuţii au cântat colinde şi au dansat. Publicul i-a răsplătit cu aplauze, iar Ioan Gherghe Munteanu, primarul comunei, le-a pregătit tuturor copiilor câte o plasă cu dulciuri.

Au urmat cele patru perechi de dansatori de la Ansambulul Banatul, care au jucat pe ritmurile muzicii bănăţene, iar mai apoi în sunetele tobelor au intrat dubaşii, care au interpretat frumoase colinde strămoşeşti.

În final, Carmen Popovici Dumbravă, renumita solistă de muzică populară, a interpretat frumoase cântece din Banat şi Ardeal, iar oamenii s-au prins la joc, balul încheindu-se târziu în noapte.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Dubaşii din Liebling colindă două zile fără oprire

  1. Foarte bine – ar trebui incurajata ideea in toata tara. S-ar pastra traditiile, palmaresul cultural rural de milenii – de asemenea banii colectati sa fie folositi in scopuri caritabile – ajutat concret copii saraci (meditatii particulare pt a-i ajuta sa recupereze), reparatia casutei etc – daca se primesc alimente – colecta pt nevoiasi

Lasă un răspuns