DSP Timiș: Valul patru al pandemiei va veni, iar amploarea lui depinde de numărul persoanelor vaccinate

coronavirus 61

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, dr. Flavius Cioca, a declarat, joi, că valul patru al pandemiei provocate de SARS-CoV-2 va veni „cu siguranţă” în toamnă, iar amploarea acestuia va depinde de numărul persoanelor vaccinate împotriva virusului.

„Valul patru va veni cu siguranţă, în toamnă, în octombrie – noiembrie, şi ţine de numărul de persoane vaccinate amplitudinea lui. Cu cât mai mulţi vaccinaţi, cu atât amplitudinea valului patru va fi mai mică”, a afirmat medicul, în cadrul Colegiului prefectural.

Şeful DSP Timiş a adăugat că până acum 20% din populaţia judeţului s-a vaccinat cu doza de rapel şi circa 25% a făcut prima doză, dar este nevoie de un procent semnificativ care să confere siguranţa în faţa contaminării cu acest virus.

„Nu putem vorbi despre o imunitate colectivă până nu trecem de 50% populaţie vaccinată, ideal este peste 60%. Vaccinarea este soluţia optimă pentru SARS-CoV-2, dar şi regulile de bază, respectiv masca, distanţa dintre persoane şi spălarea mâinilor. Imunitatea conferită de vaccin este de durată mai lungă decât cea conferită de trecerea prin boală. Chiar cine a făcut COVID în urmă cu câteva luni nu are protecţie îndelungată şi merită să se vaccineze”, a explicat Flavius Cioca.

CITEȘTE ȘI: Rolls-Royce a lansat cea mai scumpă mașină din lume (video)

În judeţul Timiş sunt operaţionale 29 centre de vaccinare cu 89 de fluxuri – 10 cu Astra Zeneca, 11 cu Moderna, 66 pentru Pfizer şi două pentru vaccinul Johnson&Johnson. Numărul fluxurilor pentru imunizarea cu Johnson&Johnson va creşte de săptămâna viitoare.

„Cel mai important este că în judeţ a scăzut mortalitatea cauzată de SARS-CoV-2 de la 4% la 2%, pe diferite considerente. (…) Chiar dacă sunt forme uşoare de boală, se constată efecte pe termen lung. 10-20% din cazuri, depinde de literatură, constată sechele pe termen mediu şi lung, mai ales pulmonare şi cardiace, inclusiv la sportivi de performanţă care reiau activitatea repede, ceea ce trebuie să ne dea de gândit. (…) Inclusiv tinerii pot prezenta consecinţe pe termen lung, pentru că poate provoca accidente vasculare cerebrale, convulsii şi inflamări ale unor nervi periferici care pot determina paralizie temporară. Este nevoie de un efort concertat de a-i convinge pe oameni să se vaccineze, pentru că vaccinul este sigur”, a detaliat Flavius Cioca.

 

agerpres


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *