Timişoara. Ce facem cu vecinii care nu respectă Regulamentul de ordine interioară

gunoi 25

Cotidianul Renașterea bănățeană împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.

De aceea, într-un parteneriat cu Renașterea bănățeană, experții TESLA oferă, săptămânal, în fiecare zi de vineri, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de cititorii publicației.

Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Ce măsuri de pot lua față de locatarii care nu respectă Regulamentul de ordine interioară aprobat de Adunarea Generală Asociației de Proprietari

Răspundem azi uneia din întrebările care ne-a fost transmise de unul dintre cititorii noștri. Ce posibilități legale are Asociația de Proprietari pentru ca toți locatarii să respecte Regulamentul de Ordine Interioară aprobat de Adunarea Generală Asociației de Proprietari și afișat? Sunt unii locatari care nu respectă regulamentul de curățenie în spații comune, de exemplu în curte, culoare, spații verzi. Răspunde Stelian Cirț, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari TESLA.

„Regulamantul asociatiei de proprietari este documentul elaborat di aprobat de Asociația de proprietari și care trebuie respectat de toti proprietarii, locatarii si vizitatorii respectivului condominiu. Respectarea acestuia este obligatorie, insă pârghiile de sanctionare pentru nerespectarea acestui regulament sunt tot la latitudinea Asociației, cu limitarea impusă de Legea 196/2018: asociațiile de proprietari nu pot aplica amenzi.

Astfel, in funcție de regula încălcată asociația poate sesiza organele abilitate pentru controlul si sancționarea cetățenilor care nu respectă reglementările în vigoare. Astfel dacă se incalcă:

– legislatia privind ordinea si liniștea in imobil si in vecinatatea lui se pot sesiza Poliția Locală sau Ofițerul de proximitate din cadrul Poliției Romane

– regulile privind accesul in imobil ( se blochează/incuie una din usile de acces in cladire, in subsol, pe acoperiș sau terasa condominiului sau se depoziteaza obiecte, biciclete, flori, mobilă, etc pe casa scarii) se poate sesiza Poliția sau Inspectoratul pentru situații de urgentă (pompierii). Caile de acces nu pot fi obstructionate de nimic.

– regulile privind sanatatea si igiena (un proprietar nu își igienizează spațiul proprietate personală, are gandaci/soareci in apartament si nu doreste sa faca o dezinsectie/deratizare) iar Asociatia și-a indeplinit obligatia de a face dezinsecțiile periodice, poate fi sesizată Direcția de Sanatate Publică, organ de control si sancționare în această situație.

Astfel, pentru a răspunde punctual ascultătorului – daca un proprietar face mizerie pe spațiul propriu sau pe cel comun – si acest lucru este cunoscut de persoanele din Asociație, poate fi sesizat DSP care se va deplasa la fața locului pentru a vedea daca sesizarea este intemeiata si pentru a lua masurile care se impun.

Daca incalcarea regulilor nu este si o incalcare a legislatiei nationale sau nu este în masura să ducă la sancțiuni din partea autoritatilor publice, Asociatia de proprietari poate introduce in regulamentul intern reguli proprii. Astfel, fara ca asociația sa poata emite amenzi, ea poate penaliza pecuniar persoanele care nu respecta anumite reguli, fie prin aplicarea unui procent de penalizare care nu poate depasi 0,2% pe zi fie prin aplicarea unei penalitati in cuantum fix pentru incalcarea regulilor.

Atentie ca aceste penalitati nu pot fi aplicare aleatoriu si la latitudinea presedintelui sau a Comitetului executiv. Penalitatile aplicate de asociatie trebuie votate in cadrul adunarii generale legal constituite si trebuie prevazuta o procedura prin acre acestea se vor aplica, evident si o procedura prin care se constata incalcarile regulamentului care duc la aplicarea penalitatilor”, a explicat Stelian Cirț, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari TESLA.

Pentru a găsi răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *