
Ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorirea Zilei Drapelului Național al României a reunit o bună parte din reprezentanții celor mai importante instituții publice locale și județene din Timișoara.
După prezentarea onorului, în deschidere, a luat cuvântul prefectul Eva Andreaș, iar în locul primarului Nicolae Robu, absent de la eveniment, a vorbit viceprimarul municipiului, Dan Diaconu.
Primind binecuvântarea Mitropolitului Banatului, Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, drapelul național a fost apoi înălțat pe catarg, concomitent cu intonarea imnului României.
A urmat un moment de omagiere (în cadrul campaniei Ministerului Afacerilor Interne “O viață cât un centenar”) a trei cetățeni din județul Timiș care s-au născut în anul 1918, anul Marii Uniri: Maria Crăciunescu, din Timișoara, născută pe 17 iulie 1918; Darinca Micșan, din satul Gelu, comuna Variaș; născută în 21 ianuarie 1918 și veteranul de război Adam Slapansky, din comuna Sacoșu Turcesc, născut pe data de 23 decembrie 1918.
Pentru că a luptat pe front, sub steag românesc, fiind ulterior și decorat, Adam Slapansky, unul dintre puținii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial din România, a fost recompensat de stat cu o pensie de 800 de lei.
Nu trăiește doar cu atât, căci a lucrat toată viața, după cum ne-a mărturisit, chiar și acum: ”Eu am învățat meseria de mecanic și am știut să fac de toate.
De aia nu m-au deportat comuniștii, că au avut nevoie de mine.
Să știți de la mine: poți să fii cât de deștept; dacă n-are nimeni nevoie de tine, degeaba!”. În cadrul ceremoniei aniversare, a primit o diplomă aniversară.