Dragostea pentru copii, purtată peste decenii în ritm de dans

jdioara zilele cetatii 2016 1

În cele mai multe localităţi bănăţene tradiţiile strămoşeşti au fost date uitări. Totuşi, există unele comune în care de câţiva ani s-au reînfiinţat ansamblurile de dansuri populare.

De la cei mai mici, până la seniori toţi joacă cu drag. Aşa s-a întâmplat şi în comuna Boldur, în care, în urmă cu şapte ani, s-au format două echipe de dansuri. Una, formată din elevii ai şcolii din localitate, iar alta din localnici din comună.
krepoljin-2016
Prin anul 2011 cele două formaţii s-au unit, fiind coordonate de instructorul Dănuţ Frătuţescu. De atunci, ansamblul „Boldureanca” a luat numeroase premii, participând la foarte multe festivaluri din ţară şi de peste hotare. În acest an, ansamblul s-a clasat pe locul al III-lea la concursul „Lada cu zestre”, iar elevii din ciclul primar, membrii ai aceleiaşi formaţii, au obţinut, în cadrul acestei competiţii, locul al II-lea.

Danuţ Frătuţescu este învăţător în comuna Jabăr şi, în 1977, a absolvit Şcoala Populară de Arte din Timişoara. Întodeauna a fost atras de dansul popular şi i-a învăţat pe membrii ansamblului dansurile bătrâneşti din zona de pustă a Banatului, precum şi cele din aria Făgetului. Cel mai tânăr dansator are şapte ani, iar cel mai în vârstă, Aurică Costi, a împlinit 78 de ani. Oamenii vin cu drag la repetiţii, iar înaintea unui spectacol mai important se adună şi de patru ori pe săptămână, ca totul să iasă ca la carte. Repetiţiile se fac fie la căminul cultural din Boldur, fie şcoala din comună.

Învăţător de patru decenii
danut-fratutescu

În afara pasiunii pentru dansul popular, Danuţ Frătuţescu iubeşte copiii, fiind învăţător de aproape patru decenii. Numai în satul Jabăr predă de 23 de ani. „Să nu-mi spună mie cineva că nu se poate face carte şi la clasele cu predare simultană.

Am avut mulţi copii deosebiţi, care astăzi sunt ingineri, medici, economişti, oameni cu care mă mândresc”, ne-a mărturisit cu bucurie dascălul din Jabăr.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns