Deși ANAF a anunțat, încă de anul trecut, că va recurge la măsuri dure împotriva proprietarilor de imobile care le închiriază la ”negru”, nedeclarându-și, astfel, veniturile, nu toți cei vizați s-au înghesuit să se pună în acord cu reglementările legale în vigoare.
Recent, o femeie din Brăila a fost condamnată la o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității pentru că nu și-a înregistrat contractul de închiriere la fisc.
Deși, potrivit oamenilor legii care au instrumentat cazul, femeia nu a datorat statului o sumă considerabilă (fiind vorba de 290 de lei pe care i-a achitat în timpul derulării procesului), procurorii au trimis-o în judecată pentru evaziune fiscală, iar instanță a găsit-o vinovată pentru fapta imputată.
Potrivit reglementărilor legale, orice leu nedeclarat la stat poate constitui evaziune fiscală, neexistând un prag minim pentru această faptă penală. În cazul în care se aduce un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, limitele pedepsei cresc cu cinci ani – concret, iar dacă depășește 500.000 de euro, cu șapte ani.
Contractul de închiriere trebuie înregistrat la ANAF în termen de 30 de zile de la data încheierii lui. Statul percepe un procent de 16 la sută aplicat din cota de 60 la sută din suma totală, precum și 5,5 la sută reprezentând contribuția la asigurările de sănătate. De exemplu, la o chirie de 250 de euro, proprietarul trebuie să plătească statului român circa 30 de euro.
Cazurile în care proprietarii aleg să nu încheie contracte legale cu chiriașii sunt foarte numeroase la nivel național și nu întotdeauna pot fi depistate.
Reprezentanții statului au afirmat că, pentru depistarea acestora, vor cere informații de la administratorii și președinții de blocuri. În speța de față, femeia a fost pârâtă de vecini.