Dominic Fritz: Organigrama merge înainte, indiferent de decizia instanței

Dominic Fritz: Organigrama merge înainte, indiferent de decizia instanței

Dominic Fritz: Organigrama merge înainte, indiferent de decizia instanței. „Pe data de 29 septembrie, odată cu alegerea în funcția de primar, nu a fost victoria mea personală, ci victoria unei idei de reformă, pentru reguli, competență și respect față de cetățeni, în instituția primăriei. Este o luptă pe care mi-am asumat-o și pe care o port în fiecare zi în primărie, unde o mare majoritate de funcționari înțelege că administrația publică nu e un simplu serviciu, ca oricare altul, ci o misiune, în slujba orașului. Lor le port un mare respect”, susține primarul Timișoarei.

„Doar un mic grup de foști șefi se opune”

În viziunea edilului, doar un mic grup de foști șefi se opune, de la început și cu toate forțele, reformării primăriei. „Organigrama Primăriei a fost atât de disfuncțională încât a favorizat crearea unor moșii administrative, niște structuri paralele de putere, care nu mai aveau legătură cu nevoile timișorenilor, dezvoltarea orașului și care întrețineau clientelismul în jurul instituției. Sunt în cercetarea procurorilor cauze de corupție și ilegalități și am speranța că justiția va face lumină în acestea.

Noi am desfăcut aceste structuri paralele de putere din Primărie prin noua organigramă, concepută pe baza priorităților strategice ale orașului și pentru fluidizarea proceselor interne. Prin această organigramă creăm responsabilități necesare precum managerii de cartier, o nouă direcție generală pentru toate investițiile primăriei, indiferent daca țin de infrastructura verde sau cea rutieră, sau de atragere de fonduri nerambursabile către Timișoara.

Acest mic grup a contestat-o în instanță, după ce s-a aliat cu un sindicat care, în 2012, semna un protocol politic de susținere a USL, în Timișoara. Și care prosperă din afaceri imobiliare cu apartamente de lux pe litoral, după acum a relatat presa (referire la un articol în care se arată că Sindicatul din Primăria Timișoara a cumpărat zece apartamente la Mamaia). Faptul că există o rezistență atât de mare este o dovadă că schimbările sunt reale.

„Eliminarea acestor structuri paralele de putere”

Pe lângă rezolvarea unor probleme sistemice, ignorate ani de zile, precum Colterm, ducem și lupta pentru eliminarea acestor structuri paralele de putere. Schimbarea mentalităților, fiecare proiect care trebuie gândit înainte să fie și executat, impunerea unui nou stil de lucru, orientat spre performanța cuantificabilă, în care nu mai există moșii, ci angajați curajoși, care își fac datoria, toate acestea le construim și există progrese.

E doar o chestiune de timp, dar Timișoara va câștiga această luptă, iar fiecare piedică ne arată că am mai recuperat câte ceva din buzunare ilegitime, înapoi, în buzunarele orașului. Decizia instanței de judecată, care admite parțial și pe procedură, plângerea acestui mic grup, nu schimbă nimic din procesul de reformă început. O vom contesta în termenul legal, cu convingerea că, pe fond, instanța va face dreptate orașului”, mai arată Dominic Fritz.

Suspendare organizatorică

În același timp, Serviciul comunicare din Primăria Timișoara a anunțat, marți, următoarele: „În ceea ce privește sentința pronunțată în dosarul nr. 3407/30/2021, care are ca obiect suspendarea executării HCL nr. 237/15.06.2021, primăria pregătește recursul. Hotărârea Judecătorească este executorie încă din această fază, chiar dacă primăria are la dispoziție un termen legal de comunicare, ceea ce înseamnă că în acest moment, valabilitatea HCL nr. 237 din 15.06.2021 NU este afectată, însă sunt suspendate toate măsurile organizatorice care încă nu au fost puse în executare.

CITEȘTE ȘI: Localitățile Ghiroda, Giarmata Vii, Dumbrăvița și, parțial, Timișoara rămân fără gaz

Precizăm că suspendarea are efect doar pe viitor și doar în condițiile dispuse de instanță și prevăzute în lege. Primăria Timișoara va solicita un punct de vedere de la ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici) cu privire la situația posturilor care nu au fost afectate de modificarea făcută prin HCL nr. 237 din 15.06.2021.

Toate actele încheiate de la data intrării în vigoare a organigramei și până în prezent rămân valabile, dar sunt suspensive de executare. Termenele din dispozițiile de eliberare din funcție sunt suspendate, ca urmare a efectului hotărârii judecătorești și vor începe să curgă din nou de la data la care se va pronunța o soluție în recurs sau până la judecarea definitivă a fondului. Funcționarii reîncadrați în noile structuri continuă activitatea în mod normal fără a fi suspendat raportul de serviciu al acestora.

CITEȘTE ȘI: Gheorghiţă: O persoană vaccinată, testată pozitiv, are risc să transmită coronavirusul

Concursurile pentru ocuparea noilor funcții create prin HCL nr. 237 din 15.06.2021 nu se mai organizează până la data la care se va pronunța o soluție în recurs sau până la judecarea definitivă a fondului. Așadar, sunt suspendate toate măsurile organizatorice care încă nu au fost puse în executare legate de organigramă. În consecință, formula organizatorică în care funcționează primăria, până la o nouă sentință, este cea în vigoare astăzi”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *